The social media bubble

De laatste tijd is het een trend om steeds kritischer tegen social media aan te kijken. Het zou een trend zijn, een luchtbel die binnenkort barst, Second Life was ook nooit een succes, etc. Persoonlijk zie ik veel overeenkomsten met de opkomst van Internet (web 1.0) met de opkomst van sociale media.

 

In het begin kregen medewerkers ook geen e-mail. Ze zouden toch alleen maar onzin berichten naar elkaar gaan versturen. E-mail was alleen iets voor het management. Nu worden social media websites bij bedrijven geblokkeerd.

 

Ten tweede de hoge verwachtingen. Internet zou de manier waarop wij zouden gaan leven radicaal veranderen. Hierop was een luchtbel gecreëerd, met in Nederland World Online als hoogte punt. Dat is echter niet gebeurd, toch is dit onderdeel inmiddels online aan- en verkopen niet meer weg te denken uit onze samenleving.

 

Social Media is ook geen wondermiddel. Het is geen revolutie. Het is een evolutie. De mens verandert niet en heeft altijd behoefte aan sociale interactie. Dat dit tegenwoordig op een andere manier plaatsvindt kunnen sommige, vooral oudere, mensen maar moeilijk accepteren.

 

De toevoeging van sociale media is de snelheid van informatie. Wat als de Griekse soldaat Phidippides, die van Marathon naar Athene gesneld is om het nieuws van de overwinning van de Atheners (onder leiding van generaal Miltiades) op de numeriek veel sterkere Perzen te melden, gewoon een tweet kon plaatsen? De charme is weg, maar het is wel een stuk efficiënter.

 

In onze ogen: social media is here to stay, maar het is geen wondermiddel. Het is een oude communicatiebehoefte in een nieuw jasje.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *