Social Media in Polen – Een veldonderzoek

De afgelopen dagen heb ik een veldonderzoek in Lodz gedaan naar het gebruik van Social Media in Polen. Zoals eerder gezegd wordt een grote groei verwacht in Social Media in oost Europa. Ondanks dat Polen zelf vinden dat ze tot midden Europa behoren, is het land in alle onderzoeken geschaard onder oost Europa.

De bekendste Poolse social media site is nasza-klasa.pl. Dit betekent onze klas. In het begin richtte deze service zich vooral op studenten. Echter, een aantal maatregelen hebben ervoor gezorgd dat Nasza Klasa uit de gratie raakt. Zo mochten foto’s op Nasza Klasa gebruikt worden voor promotionele doeleinden, zonder toestemming van de eindgebruiker.

Dit zorgde ervoor dat Facebook een grote opmars in Polen kon maken. Dat ook hier de foto’s voor allerlei doeleinden gebruikt kunnen worden is bijna niet bekend. Er werd mij verteld dat Facebook gebruikt werd voor verschillende doeleinden, zoals het promoten van culturele evenementen.

Toch kon ik van dat laatste maar weinig terug zien. Na een dag rondlopen op straat en na verschillende flyers te hebben aangenomen, koffiecorners bezocht te hebben, luxe winkels bekeken te hebben en een aankondiging voor een cultureel evenement bekeken te hebben, kwam ik tot de conclusie dat het gebruik van social media voor promotionele doeleinden nog in de kinderschoenen staat.

 

Dus vroeg ik hoe het zat met de aankondiging van de evenementen via social media. Het ging om het evenement Hollylodz en dit wordt mede georganiseerd door een grote, buitenlandse firma. Vermoedelijk heeft deze firma een dikke vinger in de pap gehad.

Inmiddels heeft elke winkel een website en ondanks dat Polen nog niet massaal online kopen zien bedrijven hier toch het belang van in. Met op de opkomst van Facebook zal ook de opkomst voor sociale media marketing betekenen. Facebook pages creëren is nou eenmaal makkelijker dan Nasza Klasa pages. Voor het de creatie van een Facebook page kan de kennis immers ingekocht worden in het buitenland. Uiteraard houden we de markt in de gaten, zodat Nederlandse bedrijven op tijd op de Poolse trein kunnen springen.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *