Facebook, de kunst van het ‘liken’ in real life!

In vorige blogs werd het duidelijk dat het voor bedrijven erg belangrijk is dat zij veel Facebook ‘likes’ genereren, want dit geeft aan dat het bedrijf of product in trek is. Maar alleen Facebook ‘likes’ spekken de kas niet. Daarom hebben een aantal bedrijven creatieve manieren bedacht om Facebook ‘likes’ op internet te vervangen of aan te vullen door Facebook ‘likes’ in real life. Hoe hebben zij dit gedaan?

Renault heeft een creatieve manier bedacht voor de AutoRAI in Amsterdam om auto’s die daar tentoongesteld worden te kunnen ‘liken’ zonder dat bezoekers daar een mobiele telefoon of computer voor nodig hebben. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een RFID-kaart  die zij aan hun Facebook account kunnen linken. Om een auto van Renault te ‘liken’ hoeven zij simpelweg de kaart langs een kaartlezer te halen en op hun Facebook account staat dat zij die auto hebben ‘geliked’. In de wetenschap dat een RFID-chip eenvoudig in een mobiele telefoon verwerkt kan worden is het aannemelijk dat in de toekomst veel meer van dit soort manieren van ‘creative liking’ op de markt zullen komen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TfwKJ97T9C0[/youtube]

Ook Coca Cola bedacht dat het genereren van ‘likes’ op Facebook zou toenemen als dit proces makkelijker werd gemaakt voor hun consumenten. Zo hebben ze in Coca Cola Village, een amusementspark in Israël, allerlei trefpunten met een armband-scanner geplaatst. Bij binnenkomst kregen de bezoekers een armband met RFID-chip en zij konden deze linken met hun Facebook account. Wanneer zij met hun armband langs de scanner gingen kwam er op hun Facebook account te staan dat zij dit onderdeel van het attractiepark hadden ‘geliked’. Iets wat natuurlijk in veel mindere mate zou gebeuren wanneer zij eerst van de glijbaan in het waterpark zouden gaan om vervolgens hun mobiele telefoon erbij te pakken om vervolgens die attractie te ‘liken’.

Er was ook een erg creatieve manier om foto’s te ‘taggen’. Dit kon voorheen alleen wanneer je met je mobiele telefoon of computer een foto op Facebook had geplaatst, met de muis diegene aan klikte die je wilde ‘taggen’ en vervolgens de naam van hem of haar had ingevuld. Nu hoefde je alleen met je armband te zwaaien wanneer de fotograaf een foto maakte en je was ‘getagd’!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xUv0GU5rfHg[/youtube]

En om het af te leren nog een voorbeeld uit Brazilië. De plaatselijke C&A had een groot aantal ‘likes’ gegenereerd op hun Facebook Timeline en dit toonde aan dat zij erg geliefd waren. Zij wilden echter dat deze ‘likes’ werden omgezet in verkoop en zo bedachten zij iets geniaals: het Fashion-Like Experiment! Wanneer je gaat winkelen en je kan bijvoorbeeld niet kiezen tussen twee korte broeken dan heeft C&A Brazilië daar iets op bedacht. Iedereen die op de website van C&A in de webshop kijkt kan afzonderlijk producten ‘liken’ en zo kan het zijn dat de ene korte broek meer ‘likes’ heeft dan de andere korte broek. Op die manier is het voor de klant een motivatie om toch voor die ene korte broek met meerdere ‘likes’ te kiezen en niet in vertwijfeling zonder korte broek de winkel te verlaten.

Wat vind jij van die creatieve manieren van het nieuwe ‘liken’? En waar zou jij dit graag willen zien?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=K4qdNb6FvGY&feature=related[/youtube]

Wil jij weten wat Facebook voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

2 Comments

  • mei 10, 2012

    Wouter

    Interessant zeg! Dat vind ik leuk

  • juni 4, 2012

    Frank

    En hoe zou je dat dan moeten doen als iemand een Total Body Scan wil liken. In een Mri apparaat kune je immers geen elktronische dingen zoals een chip meenemen. Wel een erg creatieve manier om mensen aan je te binden. Ik ga zeker eens nadenken over een manier om de Total Body Scan op deze wijze meer onder de aandacht te brengen.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *