5 tips voor het schrijven van een succesvolle blog

Het hoogtepunt voor Bloggers waren de aanslagen op de Twin Towers in New York. Waar de websites van de New York Times en de USA Today overbelast raakten namen de blogs van ooggetuigen de informatieverstrekking over. Maar waar komt de blog vandaan? Het woord blog is een afgeleide van weblog wat staat voor het loggen van dat wat er op het web gebeurt. Vervolgens bedacht een creatieveling de combinatie we blog en het begrip blog was niet meer weg te denken in de wereld van social media. Maar hoe schrijf je nou een goede blog? Lees hier de 5 tips.

1. Bedenk een effectieve titel

Het eerste wat bezoekers van jouw blog lezen is de titel. Een sierlijke en lange titel lijkt mooi, maar is niet effectief wanneer mensen via Google op zoek zijn naar informatie. Bijvoorbeeld, je schrijft een blog over de teleurstellende prestatie van het Nederlands Elftal tijdens het EK 2012. Een cryptische titel met diverse metaforen zal nieuwsgierigheid opwekken, maar niet gevonden worden via Google. Een titel met daarin keywords als teleurstelling, Oranje, Nederlands Elftal, EK 2012, wanprestatie en alle woorden die daar mee te maken hebben zullen hoger in de resultaten van Google terecht komen. En je wil natuurlijk dat jouw blog gelezen wordt.

2. Hoe wil je jouw lezers aanspreken?

Voordat je een blog schrijft moet je bedenken voor welk publiek je dit doet. Dit kunnen bijvoorbeeld zakenmensen, ouders, fotomodellen of campinggasten zijn. Zoals je ziet is niets te gek in de wereld  van het bloggen en kun je voor ieder publiek op aarde schrijven, maar je moet wel van te voren vaststellen wie je primaire en secondaire doelgroepen zijn. Koppel hieraan vast of zij opzoek zijn naar informatie, entertainment of educatie en stel vast met welke toon je jouw publiek aan gaat spreken. Blijf ook altijd in deze toon spreken wanneer je jouw blog schrijft voor hetzelfde publiek.

Voor welke publiek blog jij?

3. Gebruik afbeeldingen

Een blog is een online dagboek en bevat dus veel tekst. Afbeeldingen zijn daarom aantrekkelijke onderbrekingen en kunnen ook als effectieven ondersteuning voor het onderwerp van jouw blog gelden. Sla de afbeelding op met als titel de keywords van de blog en de resultaten in Google zullen hoger uitvallen, maar gebruik niet te veel afbeeldingen en pas op met foto’s die copyright hebben. Te veel afbeeldingen leiden af en foto’s plaatsen op jouw blog die copyright bevatten kunnen je in moeilijkheden brengen. Er zijn genoeg websites met gratis foto’s die verspreid mogen worden.

4. Gebruik tussenkopjes en korte alinea’s

Het gebruik van tussenkopjes maakt jouw blog makkelijker leesbaar en beter te vinden in de zoekmachine van Google. De tussenkopjes zullen kort en bondig moeten zijn en het onderwerp van die alinea moeten representeren. Vaak zijn keywords voldoende. Ook korte alinea’s worden goed ontvangen bij lezers van blogs. Met een korte alinea worden alinea’s van 3 à 4 zinnen bedoeld.

5. Link jouw blog aan social media

Omdat een blog vaak door een individu geschreven wordt zijn de lezers vaak benieuwd naar wie je bent. Door middel van buttons die doorverwijzen naar jouw pagina’s op Facebook, Twitter en Linkedin kunnen lezers zich met jouw social media platforms verbinden en jouw vragen stellen en zij blijven op de hoogte van al jouw blogs. Wanneer je dit gedaan hebt en het blijkt succesvol te zijn probeer dan eens jouw blogs te verspreiden op Pinterest, want dit social media platform is booming. Lees hier alles over Pinterest hier en hier.

Maak gebruik van social media buttons in jouw blog

Deze 5 tips zullen jouw blog makkelijker leesbaar maken voor bezoekers van jouw blog, zullen jouw blog beter vindbaar te zijn in de zoekmachine van Google en zullen interactie creëren tussen jou en je lezers door middel van de koppeling aan Facebook, Twitter, Linkedin en misschien al wel Pinterest. Ben jij geïnteresseerd in bloggen? Laat het ons weten en ontvang tips via Twitter.

Wil jij weten wat een blog voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact met ons op.

1 Comment

  • augustus 2, 2012

    Lincy Wild

    Ik ga deze handige tips zeer zeker gebruiken!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *