Facebook verandert zonder toestemming jouw e-mailadres

Een aantal jaar geleden lanceerde Facebook al een webmail service, maar deze was te langzaam en had te weinig capaciteit om te concurreren met Hotmail en Google Mail. Afgelopen zaterdag zijn echter de e-mailadressen van 900 miljoen Facebook gebruikers veranderd naar een @facebook.com e-mailadres. Dit doet Facebook waarschijnlijk om meer internetverkeer te genereren, want berichten die naar een @facebook.com e-mailadres worden verstuurd komen binnen in de berichten- en chatbox van Facebook.

De plotselinge verandering naar een @facebook.com e-mailadres krijgt een vlaag van kritiek met zich mee en dit is niet de eerste keer dat Facebook slecht in het nieuws komt met betrekking tot de privacy van gebruikers. In 2007 kwam de code van het zoekgedrag van enkele Facebook gebruikers online te staan in plaats van de advertenties die aan de hand van die code worden weergegeven. Criticasters gingen vraagtekens bij de afbakening en de veiligheid van privégegevens van Facebook zetten.

Later dat jaar werd het systeem Beacon gelanceerd. Met dit systeem konden particuliere websites een Facebook plug-in integreren waarmee informatie die gebruikers verstrekten op die particuliere websites gepubliceerd werd op Facebook, wederom zonder toestemming. Wanneer je een product kocht was dit bekend bij Facebook en kreeg je advertenties te zien die gerelateerd waren aan het product dat je net gekocht had. Vanaf nu moeten die particuliere websites jouw toestemming vragen om die informatie naar Facebook door te sturen.

Facebook neemt het dus niet zo nauw met de privacy instellingen. Ondanks het feit dat veel Facebook gebruikers de invoering van het @facebook.com adres (nog) niet zien op hun Facebook pagina zijn hier de stappen die je moet ondernemen om je oorspronkelijke e-mailadres weer in te  stellen als primair adres:

Log in op Facebook en ga naar Account Settings (Contactinformatie). Vervolgens zie je daar je primaire e-mailadres staan en daarachter de optie Edit (Bewerken). Wanneer je daarop klikt zie je het oorspronkelijke en het @facebook.com e-mailadres waar je vervolgens kunt instellen welke het primaire adres moet zijn en welke dus zichtbaar is op jouw Facebook pagina.

Wil je weten wat Facebook voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *