Een schokkende ontwikkeling: Facebook-pagina bereikt nog maar 15% van de fans!

Het is momenteel onrustig onder Facebook gebruikers. Met name de zakelijke gebruikers van Facebook worden wakker en beginnen te ontdekken wat er aan de hand is. Het geval is namelijk dat een Facebook “fan-pagina” nog maar 15% van de volgers bereikt. Een fan-pagina is simpelweg de pagina van uw organisatie.  Iemand die op “like” klikt om deze pagina te volgen, kan gezien worden als fan. Deze fans of volgers hebben aangegeven door op “like” te klikken dat ze op de hoogte willen blijven. Hoe kan het dan dat nog maar 15% van deze mensen daadwerkelijk op de hoogte lijkt te blijven?

Wat onderzoek leert dat deze ontwikkeling gelijktijdig komt met de introductie van de “promoted posts” optie. Deze optie stelt de Facebook gebruiker in staat om meer mensen te bereiken met zijn post. Hier staat uiteraard een bedrag tegenover. Voor iemand met een persoonlijke pagina, die graag wat meer wil opvallen bij zijn vrienden, kost dit nog ongeveer 7 Dollar(US). Iets waarmee je nog kunt leven wanneer je een keer wilt zorgen dat iedereen ziet hoe fijn jouw vakantie is. Al gaat dit tegen het principe van Facebook in dat wanneer je iemand “als vriend accepteert”, deze op de hoogte blijft van wat jij doet; en andersom. Voor een zakelijke pagina kost het al snel 200 Amerikaanse Dollars om een “Promoted Post” te plaatsen. Een bedrag dat veel te hoog is voor wat de meeste organisaties ervoor terugkrijgen.

Iemand met een blog die probeert om zoveel mogelijk website bezoekers te genereren door hierover op Facebook te posten, verdient de kosten van een post nooit terug aan advertentie-inkomsten van de blog.  Ook voor het MKB lijkt het onmogelijk om voor elke post dit bedrag neer te tellen. Zoveel directe inkomsten vloeien er immers niet voort uit een enkele post. Was het maar waar. De reactie van Mark Zuckerburg en de zijne echter, waar ze het niet ontkennen, is dat het altijd al mogelijk was om advertenties te plaatsen op Facebook. De optie om “posts” te promoten is alleen geboden om adverteren een stuk makkelijker te maken. Wie veel volgers (lees: de overige 85 procent) wil bereiken, zal zijn of haar “posts” dus moeten promoten –aldus Gokul Rajaram, hoofd marketing van de miljardenorganisatie.

Hierbij wordt echter voorbij gegaan aan het feit dat Facebook zijn eigen medium handicapt als het ware. Vrienden zijn immers geen vrienden meer, wanneer ze je berichten niet zien. Fans of volgers zijn geen fans of volgers meer wanneer ze van de organisaties waarvan ze op de hoogte willen blijven geen nieuws meer ontvangen. Waar adverteren nooit gratis is, en men nooit te beroerd lijkt om ervoor te willen betalen, gaat het dus vooral om het bedrag dat er nu tegenover moet staan. Wanneer een post 5 Dollar, misschien 7, desnoods 10 zou kosten, zou het een stuk rustiger zijn in marketing- en social media land. Maar 200 Dollar?! Facebook gaat hier nog veel van horen de komende tijd. We zijn benieuwd wanneer ze dit rechtzetten. Ze breken nu hun eigen organisatie af, aangezien alternatieven als Twitter, Instagram, Google+ en ga zo maar even door, nog wel gratis zijn.

Voor nu lijkt het vooral noodzaak om manieren te vinden om toch op Facebook zoveel mogelijk volgers te bereiken. De “posts” herhalen om maar zoveel mogelijk gebruikers te bereiken is een voorbeeld. Al is “de kracht van herhaling” niet altijd van toepassing op Facebook, aangezien het veel mensen stoort wanneer zij meerdere malen dezelfde berichten voorbij zien komen. Kortom, hier dient tactisch mee te worden omgesprongen.  Een hele uitdaging, maar één waarbij wij u graag helpen.

Neem contact op voor meer informatie!

1 Comment

  • november 4, 2012

    Marc

    Interessant artikel om te lezen !

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *