Facebook home: Een nieuwe trend of gaan we te ver?

Facebook home is een nieuwe applicatie van Facebook gelanceerd op 16 april. Inmiddels is de applicatie al 500.000 keer gedownload.

Facebook home, wat is het?

Onder de naam Facebook home lanceert het sociale netwerk Facebook een reeks aanpassingen voor Android, waardoor het sociale netwerk centraal komt te staan op je telefoon. Het thuisscherm van Android veranderd in een sociale nieuwsfeed – de ‘Cover feed’ – met grote foto’s die het gehele scherm van je telefoon vullen. Apps zijn niet meer direct zichtbaar op je thuisscherm, hiervoor dient eerst een menu oproepen om buiten de Facebook omgeving te komen.

Facebook chat

De berichtendienst van Facebook is geïntegreerd in Facebook Home. Als men een bericht ontvangt van een vriend verschijnt zijn gezicht, een zogenoemde ‘chathead’. Facebook CEO Mark Zuckerberg wil mensen centraal stellen in het besturingssysteem, omdat mensen graag willen weten wat de mensen om hen heen aan het doen zijn. Facebook laat blijken dat met Facebook home dat een telefoon over vrienden gaat, en niet over apps.

facebook-home-chat-heads (1)

Recensies

De vraag die in mij opkomt is ‘gaat dit niet te ver’? Door Facebook Home te gebruiken wordt in feite je telefoon overgenomen door Facebook. Facebook Home verschijnt gelijk in beeld wanneer je je telefoon aan doet, of van de sluimerstand af haalt. In principe heeft Facebook ook gewoon een app op de telefoon die gebruikt kan worden om te checken wat je vrienden doen. Uit cijfers is gebleken dat Facebook home niet hoog scoort.  In de Google playstore heeft de helft van de gebruikers de app het laagst mogelijk aantal sterren gegeven, 1 ster. En gemiddeld krijgt de app 2,4 sterren. Dit is aanzienlijk minder dan de 3,3 sterren voor de ”gewone” Facebook app en de 4,4 sterren voor Facebook messenger.

Anderen zijn echter positief en vinden de nieuwe Facebook Home er erg mooi uitzien, en het een aanrader voor de Facebook fans. Het bied het Facebook nieuwsoverzicht aan in een nieuw jasje, echter werken niet alle functies even goed als we gewend zijn van de Facebook app.

Beschikbaar

Facebook home is in de eerste instantie alleen beschikbaar voor de HTC One en One X en de Samsung Galaxy S III, S IIII en Note II. De plannen zijn er om het ook voor Iphone en Windows phone te introduceren.  Daarnaast wordt er een Facebook telefoon ontwikkeld. De HTC first zal de eerste telefoon zijn waar Facebook Home standaard op is geïnstalleerd. Hieronder een voorbeeld van Facebook Home.

Conclusie

We kunnen concluderen dat Facebook home verschillend wordt ontvangen. Facebook Home moet zich echter nog bewijzen, en staat nog in de kinderschoenen. De toekomst zal het ons leren of Facebook home een nieuwe hype zal worden!

[youtube]http://youtu.be/ArFy91n1FR0[/youtube]

Dit filmpje geeft een indruk van Facebook Home.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Lep_DSmSRwE[/youtube]

 

1 Comment

  • mei 1, 2013

    Svartvatten

    Laat maar in de kinderschoenen blijven staan. Facebook gescheiden houden van mijn andere privézaken is al lastig genoeg. Als het te gek wordt gaat facebook deur uit.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *