Overname Tumblr door Yahoo

Onze vorige blog ging over de opkomende blogs Tumblr en Path. Deze keer gaan we in op de overname van Tumblr door Yahoo. En de eventuele gevolgen van deze overname. 

Yahoo
Yahoo is een bekend Amerikaans bedrijf, bekend door hun zoekmachine en portaalsite. Een portaalsite wordt gebruikt als webpagina die dienst doet als ’toegangspoort’ tot een reeds andere websites, die over hetzelfde onderwerp haar.  Daarnaast hoort de e-maildienst Yahoo! Mail samen met Outlook en Gmail tot de marktleiders op het gebied van gratis aanbieders. Vanaf 1996 kreeg Yahoo! een notering op de beurs en in 2007 telde het bedrijf ongeveer 13.000 werknemers. Yahoo stond zelf ook op het punt om overgenomen te worden door Microsoft. Echter is deze deal afgeketst door het management van Yahoo.

Overnames Yahoo
Yahoo bestaat uit Yahoo! mail, Yahoo! Messenger, Yahoo! Games en Yahoo Entertaintment, Flickr, Blo.gs, Altavista, Babel Fish en Del.icio.us. De meeste van deze activiteiten waren ooit afhankelijke bedrijfjes opgekocht door Yahoo. Net zoals de recentelijk aangekochte Tumblr voor 1,1 miljard dollar. Vele overnames van Yahoo waren conventioneel en ongewenst volgens oorspronkelijke gebruikers.

Na de overname van Tumblr beloofde CEO Marissa Mayer dat deze keer ‘screw it up’ niet zou voorkomen, wat wellicht gericht was op de verontruste Tumblr gebruikers. Want de reputatie van Yahoo  en overnames is niet heel erg goed,dus is het begrijpelijk dat gebruikers erg sceptisch tegenover de overname staan. Zowel GeoCities als Flickr waren geen ‘geweldige’ overnames. Geocities werd in 1999 overgenomen, deze overname kent overeenkomsten met die van Tumblr. Zowel Tumblr als GeoCities waren onderscheidend! Gebruikers kunnen eigen ideeën/ruimte gebruiken. GeoCities is in 2009 stopgezet. Ook de foto community Flickr is weggekwijnd onder Yahoo. Dit kwam mede door een verkeerde aanpak van Yahoo, ze namen het delen van foto’s weg wat eigenlijk de belangrijkste functie is van een community en voorkwamen innovatie en groei.

Tumblr-Deal-Marks-Yahoo-Biggest-Acquisition-in-a-Decade

Hier een link naar het origineel

Conclusie
Echter vonden deze overnames plaats voor de huidige CEO Marissa Mayer. Mayer wil een hipper en jonger publiek aantrekken, en daar lijkt Tumblr zeer geschikt voor. Het lijkt dus een logische deal! Maar de onrust bij gebruikers is begrijpelijk gekeken naar overnames in het verleden. Een effect van de overname zou kunnen betekenen dat gebruikers Tumblr gaan verlaten.  Echter is dit toekomstmuziek, hier kunnen we momenteel geen uitspraken over doen, de tijd zal het ons leren. Mayer is een andere CEO en de tijden zijn anders dan jaren geleden. Ze zal moeten zorgen dat de wensen van het raad van bestuur van Yahoo en het management van Tumblr samen gaan. En de belofte ”not to screw it up’  waar moeten gaan maken!

tumblr_inline_mn3ly2LoLc1qz4rgp

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *