Anno 2013 wordt er ontzettend veel gebruik gemaakt van internet. Als we kijken naar de top 3 van meest gebruikte websites wereldwijd zijn dat Google, Facebook en Youtube. Nu ben je van plan om je ook aan te melden bij een sociaal netwerk. Je kent de procedure vast wel; je kiest een gebruikersnaam, vult enkele persoonlijke gegevens in en uiteindelijk om je account te beschermen vul je een wachtwoord in. Minimaal 6 tekens lang, er moet een getal in voorkomen etc. etc. Uiteindelijk krijg je een bevestiging per email en je kunt aan de slag. Maar hoe veilig is dit wachtwoord? En wie zien al deze gegevens? Blijkbaar meer mensen dan je denkt.
National Security Agency
NSA staat voor National Security Agency, wat letterlijk Bureau Nationale Veiligheid betekent. Deze Amerikaanse geheime dienst werd opgericht op 4 november 1952 door de toenmalige president Harry S. Truman en is gespecialiseerd in het vergaren, afluisteren en analyseren van met name elektronische informatie via bijvoorbeeld telefonie en internet. Nu de NSA in een negatief daglicht is gesteld omdat zij zijn aangeklaagd vanwege afluisterpraktijken is de vraag of zij inderdaad bezig zijn met schending van grondwettelijk beschermde rechten zoals privacy, meningsvrijheid. En wat betekent dit voor de rest van de wereld? En Nederland?
Samenwerking NSA en AIVD
Nadat The Washington Post onlangs onthuld heeft dat de NSA met het geheime programma PRISM jarenlang informatie heeft verzameld via computerservers van onder meer Google, Apple, Facebook, Yahoo! en Microsoft, zou ook de AIVD meedoen aan dit Amerikaanse afluisterprogramma, zo stelt de Telegraaf. Is internet nog veilig of is de NSA juist bezig de bevolking te beschermen, dat is nu de vraag. En geldt dit ook voor de samenwerking tussen de NSA en de AIVD? En wat willen zij hiermee bereiken? Burgers beschermen, criminele organisaties oprollen, of willen zij gewoonweg rondsnuffelen?
Het heft in eigen handen nemen
Maar wat zou je nu nog kunnen doen om toch actief te blijven op social media en je privacy te waarborgen? Door te bepalen wat je deelt, wat je wilt delen door je vrienden, door onnodige applicaties te verwijderen, veilige https te gebruiken en te bepalen of je in advertenties wilt verschijnen, kun je jezelf al een hoop ellende besparen.
Ten slotte
Vooralsnog zouden we de uitspraak van de rechter moeten afwachten om tot de conclusie te komen of de NSA daadwerkelijk een grootschalig burgerspionagenetwerk is, maar ik kan je bij deze zeggen, dat zij dit niet alleen uit veiligheidsredenen doen. Het is al jarenlang bekend, dat wij burgers in de gaten gehouden worden, maar dat het deze extreme vormen heeft aangenomen is toch wel bizar. De NSA mag toch wel met sterke argumenten komen, willen zij vrijgesproken worden. Maar dit geldt eveneens voor de AIVD, welke ook onder het vuur ligt. We zullen het zien, de komende tijd.
2013 zou wel eens het jaar van de privacy kunnen worden. Meer dan ooit zijn we ons bewust aan het worden van de voor- en nadelen van digitale communicatie.
Hier nog even de instellingen zodat je gelijk aan de slag kunt.
- Account > Privacy instellingen > Delen op Facebook > Instellingen aanpassen.
- Account > Privacy instellingen > Toepassingen en websites > Gegevens die toegankelijk zijn via je vrienden
- Account > Privacy instellingen > Toepassingen en websites > Toepassingen die je gebruikt
- Account > Account instellingen > Accountbeveiliging > Veilig browsen
- Account > Account instellingen > Facebook Ads > Advertenties van derden / advertenties en vrienden
NSA; Privacy Schending Of Veiligheidsdienst? – Both Social Media | Rwhat
[…] See on http://www.bothsocial.nl […]
Online Communicatie | Online Advertising Of Privacyschending?
[…] Meer informatie over IBeacon Meer informatie over Online advertising en privacy Meer informatie over de afluisterpraktijken van de NSA […]