Instagram Video vs Vine

De strijd tussen Twitter en Facebook gaat maar door. In het blog van 20 juni was al te lezen dat Facebook na Twitter ook begonnen is met het hashtaggen, nu is de strijd losgebarsten tussen Vine en Instagram Video. Twee nieuwe diensten van deze twee social media reuzen. Tijd om deze twee korte video diensten eens uit te lichten.

Vine

Vine is een videodienst van Twitter en met deze dienst kun je korte video’s  aan je tweets toevoegen.  Vine is in het begin van dit jaar, op 24 januari op de markt gekomen en heeft op dit moment 13 miljoen gebruikers. Al die miljoenen gebruikers zijn erg interessant voor adverteerders, want Vines waarin merken voorkomen en/of aangeprezen worden zouden 4 keer meer gedeeld worden dan traditionele reclamefilmpjes.

Instagram Video

Vijf dagen geleden heeft Kevin Systrom, mede-oprichter van Instagram op Instagram Blog aangekondigd dat ook zij een videofunctie aan de fotodienst hebben toegevoegd. En niet zonder succes; in de eerste 24 uur werden er maar liefst 5 miljoen filmpjes naar geüpload.

Overeenkomsten en verschillen

In eerste instantie is het zo dat beide een videodienst zijn, maar wanneer je Vine en Instagram Video met elkaar gaat vergelijken zul je zien dat er wel degelijk wat verschillen zijn.

Ten eerste de opneemtijd. Met Instagram is het mogelijk om video’s te maken die 15 seconden duren. Vine daarentegen heeft een opneemtijd van max.  6 seconden. Dit is nogal een groot verschil, maar volgens  Vine  is dat juist de bedoeling. Zij zeggen hier het volgende over:‘Precies door een limiet te leggen op de beschikbare tijd hoopt Vine de creativiteit van haar gebruikers te stimuleren. De filmpjes bevatten zowel beeld als geluid en doen denken aan old school GIF avatars.’

Ten tweede heeft Instagram 13 verschillende filters toegevoegd, waardoor je je beelden nog mooier kunt uitlichten. Vine daarentegen werkt niet met filters.

Het derde verschil is het posten van de video op verschillende platforms. Vine werkt alleen met Twitter en Facebook; Instagram Video met Facebook, twitter, tumblr, flickr, foursquare en e-mail.

Geluidsopnames zijn bij beide diensten beschikbaar en ook kunnen beide camera’s op de telefoon gebruikt worden, dus zowel de camera aan de voor- en achterkant.

instagram-vs-vine

Nu lijkt het zo dat Instagram een streepje voor heeft, maar een merkwaardig punt is dat je bij de video’s van Vine een eigen URL krijgt. Hierdoor kan de link heel eenvoudig gepost en/of gedeeld worden en de video’s kunnen ook embedded worden in een eigen persoonlijke website.

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *