Hootsuite vs. Tweetdeck, al 5 jaar strijd..

Hootsuite bestaat 5 jaar! De tool voor het monitoren, plannen, analyseren en het werken in teamverband met social media vierde 28 november haar 5e verjaardag. In die 5 jaar heeft de site zich weten te settelen in behoorlijk druk bezette markt van monitoring tools. In die 5 jaar ook, is behoorlijk vaak de vergelijking gemaakt tussen Tweetdeck en Hootsuite. Welke tool is nou eigenlijk het beste? Wat zijn de verschillen? Uiteraard is dit voor een groot deel afhankelijk van de manier van gebruik, persoonlijke voorkeur, grootte van je bedrijf, budget etc. Toch is zo eens in de zoveel tijd een vergelijking welkom.

Tweetdeck is de uit te dagen partij in dit verhaal. Tweetdeck is net iets eerder opgericht dan Hootsuite (4 juli 2008) en was in de eerste jaren de grootste monitoringtool. Daarnaast is Tweetdeck opgekocht door Twitter in 2011, waardoor je Tweetdeck zou kunnen zien als het standaard monitoring-programma.

Wat een vergelijking als deze altijd lastig maakt is welke variabelen je meetelt. Tweetdeck bijvoorbeeld, is alleen geschikt voor Twitter, terwijl je via Hootsuite ook zaken op LinkedIn en Facebook kunt plaatsen. Vanwege het feit dat dit in onze ogen nog niet helemaal vlekkeloos werkt kijken we alleen naar het monitoren van Twitter. Het medium waarbij actualiteit ook de belangrijkste rol speelt.

Daarnaast is het lastig dat er een prijsverschil tussen de tools zit. Tweetdeck is altijd gratis, terwijl Hootsuite gratis kan zijn, een tientje per maand kan kosten maar ook het honderdvoudige daarvan. We kijken vandaag naar de gratis versies, zodat kleinere bedrijven aan de hand van deze blog een weloverwogen keuze kunnen maken en de randvoorwaarden zo gelijk mogelijk zijn.

De voordelen van Tweetdeck

Tweetdeck is van Twitter zelf, en daarmee de enige tool die echt realtime is. Het moment dat een Tweet ergens geplaatst wordt, verschijnt deze ook direct in Tweetdeck. Bij Hootsuite moet je hiervoor refreshen, standaart heeft de tool een vertraging van ongeveer 5 minuten.

Tweetdeck
Tweetdeck

Tweetdeck is overzichtelijk. Het is natuurlijk een beetje een kwestie van smaak, maar naar ons idee is Tweetdeck de meer overzichterlijke tool van de twee. De manier van het gebruik van kolommen is binnen 2 minuten duidelijk voor iedereen en het weg laten van (onnodige) extra functionaliteiten zorgt voor een duidelijke lay out.

Onbeperkt aantal te koppelen accounts en kolommen– Bij Tweetdeck kun je een onbeperkt aantal accounts en kolommen toevoegen. Bij Hootsuite is het aantal Tabs 20, waaronder weer 10  kolommen kunnen worden verdeeld, daarnaast is het maximum aantal toe te voegen accounts beperkt tot vijf. Als laatste voordeel van Tweetdeck is hierbij te vermelden dat bij Tweetdeck een Twitter account aan meerdere Tweetdeck accounts kan worden toegevoegd, bij Hootsuite kan dit (in de gratis versie) niet.

De voordelen van Hootsuite

Betere inplan mogelijkheden. Zowel Tweetdeck als Hootsuite bieden de mogelijkheid tot het inplannen van Tweets maar bij Hootsuite is deze mogelijkheid het best ontwikkeld. Bij Hootsuite is het zelfs mogelijk om hele Excel bestanden ineenkeer in te laden, of afbeeldingen toe te voegen aan je geplande Tweet. Bij Tweetdeck kun je alleen afbeeldingen toevoegen aan Tweets die je direct wil versturen. Ook heeft Tweetdeck een functie die er voor zorgt dat je tweets over meerder accounts op verschillende momenten verstuurd worden, om een maximaal bereik te genereren.

Hootsuite
Hootsuite

De kolommen onder tabs die hierboven al even besproken werden zijn ook een voordeel van Hootsuite. Dit zorgt voor een extra laag in de overzichtsview, wat bij het gebruik van veel tabs handig kan zijn voor het overzicht. Bij Tweetdeck zouden 80 tabs in 1 lange horizontale rij achter elkaar staan, bij Tweetdeck is dit doormiddel van de Tabs beter te organiseren.

Als laatste belangrijke voordeel van Hootsuite is er de Rapportage mogelijkheid van Hootsuite. Hoewel deze in de gratis versie zeer beperkt is, zijn er bepaalde statistieken uit deze rapportage te halen waarvoor bij Tweetdeck nog een extra andere tool nodig zou zijn..

Updates..

In veel blogs op internet vind je nog veel andere voor- en nadelen van Tweetdeck of juist Hootsuite. Maar omdat beide aanbieders hun product steeds vernieuwen vallen veel van die voor- en nadelen ook weer weg. Vroeger was bijvoorbeeld een groot bezwaar tegen Tweetdeck dat je software op je computer nodig had, en geen website versie, dit is inmiddels opgelost. De voordelen voor beiden die hierboven benoemt zijn, zijn opdit moment in onze optiek voor de gemiddelde gebruiker de belangrijkste verschillen om rekening mee te houden.

Op zich is een blog met dit onderwerp natuurlijk handig, maar het is ook raadzaam om beide programma’s eens een maand te proberen. Zo ontdek je het best wat jouw persoonlijke favoriet is, en dat kan per situatie verschillen. Wij houden het er met de laatste versies van beide tools voorlopig op dat Hootsuite de beste inplantool is en Tweetdeck de beste monitoringstool.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *