Pinterest blijft ook in 2014 Pinteresting!

December is altijd de uitgelezen maand om terug te kijken. Tussen de pepernoten en oliebollen door wordt in deze maand vaak de balans op gemaakt van het afgelopen jaar en vooruit geblikt op wat komen gaat. Zo ook als het op social media aankomt. Vandaag kijken we terug naar een aantal ontwikkelingen bij Pinterest, een social medium waar we eerder al over schreven als groeibriljant op een toch druk bezette markt.

Pinterest heeft absoluut niet stil gezeten. Het meest gebruikte digitale prikbord is gedurende het hele jaar bezig geweest met het doorvoeren van verbeteringen. Vandaag behandelen we er drie. “Rich Pins”, Pinterest Analytics en Place Pins. Gratis diensten van Pinterest die zorgen voor een verbeterde beleving.

Rich Pins

Twitter had haar Twitter Cards, Pinterest heeft Rich Pins. Rich Pins zijn een soort super Pins die bedrijven de mogelijkheid geven om extra informatie bij een pin te voegen. Die extra informatie is dan geen platte tekst die ingevoerd moet worden, maar informatie die rechtstreeks van de website van een bedrijf wordt gehaald. Dit zorgt ervoor, dat zodra de website wordt geupdate, de informatie bij de Pins ook veranderd. Pinterest heeft tot nu toe 5 soorten Rich Pins: Product, Recept en Film waren de eersten, daar zijn onlangs Artikel en Plaats aan toegevoegd. Eigenlijk vijf categorieën die goed bij het idee achter Pinterest passen.

Rich Pin
Een Rich Pin

Nu is de vraag waarom je als bedrijf een Rich Pin zou gebruiken. Naast het grote voordeel van het automatisch updaten van de bijgevoegde informatie zijn er nog 2 grote voordelen van het gebruik hiervan. Als eerste heb je zichtbaarheid, op een super visueel ingestelde site is het soms moeilijk om extra op te vallen, iets dat je als bedrijf toch graag wilt. Rich Pins geven de naam van het bedrijf dat de Rich Pins plaatst weer onder de geplaatste afbeelding op het home scherm van ontvangers, daarnaast wordt er zelfs een logo toegevoegd. Hierdoor vallen de Rich Pins op tussen de normale Pins. Het andere grote voordeel is dat je als bedrijf uiteindelijk toch graag een call to action plaatst. Met Rich pins maak je het voor een gebruiker van Pinterest makkelijker om bijvoorbeeld een product dat op Pinterest geplaatst is ook daadwerkelijk te bestellen.

Het is niet moeilijk om een Rich Pin te krijgen als bedrijf zijnde. Elke Pinterest bedrijfspagina kan Rich Pins plaatsen. Hoe dat precies moet, wordt stap voor stap uitgelegd op deze pagina.

Pinterest Analytics

De tweede verbetering die we gaan behandelen zijn de Pinterest Analytics.. Meten is weten en voor elke marketeer zijn betrouwbare nuttige meetinstrumenten essentieel. Een dienst die Pinterest in maart van dit jaar op de markt bracht kan hier  enorm bij helpen. De dienst maakt het mogelijk om inzichtelijk te krijgen hoeveel er wordt gepint van jouw website, hoeveel mensen jouw pins zien, en hoeveel er op jouw content wordt geklikt. Naast deze gegevens kun je met de dienst leren wat Pinners het meest delen, en wat ze naast jouw content nog meer delen. Ontzettend nuttige gegevens voor bedrijven. Onderstaande video geeft goed weer wat de dienst precies inhoudt:

 

http://vimeo.com/61580880

De laatste ontwikkeling die zeker aandacht verdient zijn Place Pins. Sinds november biedt Pinterest de mogelijkheid om een kaart toe te voegen aan je Pins. Pinterest zei zelf het volgende over deze service:

“About a year ago, we noticed Pinners creating more and more boards around the vacations they’re planning, special places near where they live and sites they want to see someday. In fact, every day people Pin about 1.5 million places, and now there are more than 750 million Pins of these destinations on Pinterest. We asked ourselves, how can we help people turn their travel inspiration into reality? Today, we’re taking a first step toward that goal with Place Pins.”

Place Pins maken het mogelijk een soort droomlijstje van dingen die je wilt zien te maken als je een reis maakt. Je kunt alleen maps maken maar ook met vrienden. Reis bureaus zouden deze dienst heel goed kunnen gebruiken om potentiële klanten te overtuigen een bepaalde reis te boeken.

Place pins
Place pins langs de amerikaanse oostkust

Wat zeggen deze veranderingen?

Drie veranderingen die op het eerste oog geen direct verband met elkaar hebben maar die toch heel veel duidelijk maken.  Pinterest wil aantrekkelijk zijn voor de zakelijke Pinner. De mogelijkheden die Pinterest aan bedrijven biedt geven aan dat Pinterest actief bezig is met haar verdienmodel. Het bedrijf lijkt er vooralsnog in geslaagd om drie op het eerste oog vanuit de consument gezien niet heel vervelende veranderingen door te voeren, die voor bedrijven toch van grote waarde kunnen zijn. Met het groeipotentieel van het bedrijf waar we in onze eerdere blog al over schreven en de slimme en innovatieve veranderingen in het achterhoofd houdend kan worden vastgesteld dat Pinterest serieus moet worden genomen. De conclusie van veel Amerikaanse trendwatchers dat Pinterest van alle social media de hoogste return on investment heeft lijkt gezien de ontwikkelingen dit jaar niet ongegrond. Ook Tools als Promoted Pins en de Widget builder laten geen misverstand verstaan over de doelen van het bedrijf. Als 2013 dat al niet was, zou 2014 wel eens het jaar van Pinterest kunnen worden.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *