Facebook stopt met ‘sponsored stories’

Op maandag 26 augustus 2013 keurt een Amerikaanse rechter een schikking goed van maarliefst 20 miljoen dollar die Facebook treft met 5 strafeisers. Reden van de schikking: de zogenaamde sponsored stories. Hoewel Facebook al eerder had laten weten te stoppen met deze specifieke vorm van adverteren heeft deze schikking de zaak wel wat versneld. Nu, een half jaartje later, heeft Facebook op haar ontwikkelaars blog laten weten dat de gesponsorde berichten vanaf 9 april aanstaande uit de tijdlijn van de gebruikers zullen verdwijnen.

Facebook
Facebook

De rechtzaak van augustus ging niet over het feit dat Facebook deze advertenties toonde, op zich zelf is dat natuurlijk toegestaan. De rechtzaak ging over het feit dat de personen die de pagina geliked hadden werden betrokken in de advertentie.

Jouw like voor bedrijven zal vanaf april geen reclame voor je vrienden meer betekenen...
Jouw like voor bedrijven zal vanaf april geen reclame voor je vrienden meer betekenen…

Het is een irritatie van veel Facebook gebruikers: een vriend heeft een auto merk geliked, en nu staat jouw tijdlijn vol met reclame’s van dit automerk. Deze irritatie zal dus vanaf april verdwijnen. Facebook is de laatste tijd erg druk met haar advertentie model. Belangrijk hierbij is dat de sociale context wel blijft bestaan in de advertenties. Onlangs kondigde Facebook ook al aan dat het bedrijf video’s automatisch zal gaan afspelen in de tijdlijn van gebruikers.

facebook-wil-eigen-telefoon-ontwikkelen-229

Hoewel de sponsored stories vanaf april dus stoppen hebben ze Facebook wel het nodige opgeleverd. Uit de rechtzaak in Augustus kwam naar voren dat Facebook tussen januari 2011 en augustus 2012 maarliefst 234 miljoen dollar verdiende aan deze advertentie vorm.

De sponsored stories mogen dan misschien verdwijnen, Facebook blijft een zeer interessante manier om te adverteren voor bedrijven. Enige tijd terug schreven we al een blog over hoe dit aan te pakken. Het grote voordeel van Facebook advertenties is de onuitputtelijke bron aan demografische gegevens waaruit gekozen kan worden. Een advertentie kan zo diep uitgediept worden dat voor een relatief laag bedrag precies de doelgroep bereikt kan worden die de adverteerder voor ogen had.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *