Autoplay voor Facebook advertentie video’s…

Onlangs kwam Facebook met het nieuws dat het bedrijf gaat testen met het automatisch afspelen van video’s van adverteerders. Video’s van vrienden en video’s op bijvoorbeeld Instagram (ook van Facebook) werden al automatisch afgespeeld. Nu gaat het bedrijf dit dus ook toepassen op video’s van adverteerders.

Facebook in Nederland
Autoplay van video’s op Facebook ook in Nederland

Op internet rees meteen de discussie of deze nieuwe vorm van reclame niet te agressief werd. Facebook probeert dit te voorkomen door bijvoorbeeld geen video data te downloaden wanneer je niet verbonden bent met een WiFi netwerk. Ook zal Facebook geen geluid afspelen bij het automatisch afspelen van een video. Pas wanneer de beelden je aanspreken en je klikt op de video wordt het geluid afgespeeld en komt de video fullscreen in beeld.

In een social media landschap dat steeds visueler wordt moeten auto-play video’s bijdragen aan een hoger aantal clicks voor de adverteerder. Met visueel hoogwaardige filmpjes kan een potentiële klant over de streep worden getrokken.

social-media-cases-by-both-social
Het social media landschap wordt steeds visueler..

Het afgelopen jaar kreeg Facebook regelmatig kritiek over zich heen van gebruikers die het aantal advertenties op het medium te gortig vonden. De vraag is dan ook of deze nieuwe manier van reclame die in eerste instantie interessant is voor adverteerders, niet veel gebruikers zal afschrikken waardoor op den duur het medium Facebook als geheel minder interessant wordt voor diezelfde adverteerders.

Gelijk na het aankondigen van het nieuws van Facebook verscheen er op verschillende fora een handleiding waarin je wordt uitgelegd hoe je de autoplay functie van Facebook kunt uitschakelen met Google Chrome (http://howto.cnet.com/8301-11310_39-57536917-285/enable-click-to-play-for-chrome-plug-ins/).

De balans tussen aan de ene kant adverteerders en aan de andere kant gebruikers ervaring blijft op social media een lastig punt. Tot op heden blijft Facebook het grootste social media kanaal ter wereld. De hoeveelheid demografische gegevens die het bedrijf heeft zijn voor veel adverteerders een walhalla (we schreven hier eerder over in deze (link) blog). Maar tegelijkertijd worden consumenten online steeds kritischer. Hoe deze consumenten de nieuwe reclame vorm op Facebook oppakken is nog afwachten maar Facebook bevindt zich wel op glad ijs.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *