Infographic social media, privacy en veiligheid

De discussie over privacy en veiligheid laait opnieuw op nu Facebook per 1 januari 2015 nieuwe beleidsregels en voorwaarden introduceert. Iedereen die na 1 januari de diensten van Facebook gebruikt, gaat automatisch akkoord met de wijzigingen. Intussen kijken we bijna niet meer op van dergelijke updates, maar wat kunnen we zelf doen om onze privacy en veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen?

Privacy
Kort gezegd wil Facebook je helpen meer uit je account te halen. Ze willen je Facebook-ervaring nóg beter maken. Ze willen bovendien de diensten, die ze aanbieden, duidelijker uitleggen middels de updates. Ze willen je meer inzicht geven in de functies die ze aanbieden, je meer controle geven en je passende advertenties tonen op basis van de apps en websites, die je buiten Facebook gebruikt.

De update van Facebook wordt de gebruiker eigenlijk door de strot geduwd. Gebruiken we de site na 1 januari dan gaan we automatisch akkoord met de wijzigingen. Ben je het er niet mee eens dan is je account verwijderen het alternatief. Uit ervaring blijkt dat mensen niet massaal overstappen naar andere sociale netwerksites en dat de aangekondigde wijzigingen naar alle waarschijnlijkheid nauwelijks effect zullen hebben op het aantal gebruikers en hun gebruik.

24/7 Online
We posten, liken en delen van alles. Facebook telt meer dan 1 miljard gebruikers, Twitter en LinkedIn ieder ruim 225 miljoen en Instragram is naar 150 miljoen gebruikers gestegen. We zijn steeds meer te vinden op social media kanalen. Met z’n allen zijn we bovendien steeds langer online. In 1 minuut worden maar liefst 100.000 tweets geplaatst, zijn er 6 miljoen Facebook views en worden er 100 nieuwe LinkedIn accounts aangemaakt.

We houden van online, van de mogelijkheden die social media bieden. Maar wat doen we eigenlijk zelf om onze privacy en veiligheid enigszins te waarborgen?

Veiligheid: ook je eigen verantwoordelijkheid
Security Coverage maakte onderstaande infographic, die ons een duidelijk beeld geeft van social media gebruik, privacy en veiligheid. Hieruit blijkt dat we niet automatisch de schuld in de schoenen van de sociale netwerken kunnen schuiven, maar dat we deels ook zelf schuld hebben aan veiligheids- en privacyproblemen.

Uit de infographic is op te maken dat er in vijf jaar tijd acht miljoen wachtwoorden zijn gehackt, waaronder wachtwoorden van LinkedIn. Van 250.000 Twitteraars werd gebruikersinformatie gehackt (periode 2012-2013).

5 Tips om je online privacy en veiligheid te beschermen
Tip 1 – Scherm je profiel af
Wil je dat je berichten openbaar zijn? Of wil je ze alleen met vrienden delen? Op Facebook kun je via de ‘Instellingen’ en vervolgens ‘Privacy’ aanvinken wie wat te zien krijgt. Op Twitter kun je dit doen door je tweets af te schermen. Je gaat hiervoor naar ‘Instellingen’ en naar ‘Mijn tweets afschermen’.  Bepaal goed wat je met wie deelt en voorkom identiteitsdiefstal.

Tip 2 – Eerst denken, dan doen
Heb je eenmaal iets online gezet dan is het moeilijk het van het internet te verwijderen. Denk dus goed na wat je online zet, voordat je het doet. Wat je geplaatst hebt kan, ondanks dat je denkt het verwijderd te hebben, ergens anders op internet zichtbaar zijn. Anderen kunnen namelijk wat jij plaatst, opslaan en hergebruiken. Denk daarom vooraf goed na over hoe je het zou vinden als je ex, ouders, collega’s of toekomstige werkgever bepaalde berichten ziet.

Tip 3 – Gebruik verschillende wachtwoorden
Maak voor ieder sociaal netwerk een ander wachtwoord aan. Gebruik letters, hoofdletters, cijfers en ook interpunctie, zodat je wachtwoorden moeilijk te hacken zijn.

Tip 4 – Niemand heeft 500+ vrienden
Ken je vrienden. Accepteren niet willekeurig iedereen die je een uitnodiging stuurt, maar zorg dat je de persoon ook daadwerkelijk kent.

Tip 5 – Verwijder bij twijfel posts, tweets, online advertenties, etc.
Vaak zijn dit manieren van criminelen om je computer met een virus te besmetten. Als je twijfelt – ook al ken je de afzender – verwijder het. Zorg dat je hoe dan ook goede anti-virus software en de laatste update van je browser hebt.

Tip 6 – Geef jezelf niet teveel prijs
Schakel locatievoorzieningen uit en pas op met het plaatsen van foto’s en dergelijke. Uit foto’s kan worden afgeleid waar je bent, woont of werkt. Of dat je bijvoorbeeld op vakantie bent. Heb je je berichten niet afgeschermd dan kan de informatie die je op social media plaats ook bij mensen met verkeerde bedoelingen terechtkomen.

Bekijk hier de infographic.

SocialMediaSecurity_infographic

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *