Pinterest analytics, een krachtige analyse tool!

Pinterest, het visueel ingestelde social media kanaal dat functioneert als een groot digitaal prikbord, is populairder dan ooit, en die groei lijkt voorlopig nog niet ten einde te zijn. Pinterest zou wel eens hét social media kanaal van 2015 kunnen worden. Het bedrijf heeft veel mee: het visuele karakter, de gebruikers (die voor 80 procent uit vrouwen bestaan). Het aantal gebruikers is wel lager dan bijvoorbeeld Twitter en Facebook, maar de gebruikers zijn wel erg actief, en blijven dat ook na verloop van tijd.

Misschien is het belangrijkste voordeel van Pinterest nog wel dat fans van jouw pagina ook veel op jouw links zullen klikken. 100 fans op pinterest leveren je ongeveer 3x zoveel clicks op dan 100 fans op Facebook. Nu is Facebook een stuk groter, maar een relatief kleine groep fans op Pinterest kan dus toch van grote waarde zijn voor je bedrijf.

Mocht je met jouw bedrijf de stap naar Pinterest al gezet hebben, dan is het natuurlijk erg interessant om te bekijken wat Pinterest voor jou kan betekenen. Hiervoor heeft het social media kanaal Pinterest Analytics.  Vooraf is het noodzakelijk om te weten dat je, om gebruik te maken van de Pinterest Analytics gegevens, een Pinterest zakelijk account nodig hebt. We gaan er in dit artikel van uit dat dit bij jou het geval is. Mocht dit niet zo zijn, kun je via deze link jouw persoonlijke account omzetten in een zakelijk account.

Om toegang te krijgen tot pinterest analytics ga je naar https://analytics.pinterest.com/ of klik je vanuit jouw account op het opties icoontje en vervolgens op Analytics.

analytics

Wanneer je aan bent gekomen op het analytics scherm van Pinterest heb je drie categorieën, namelijk: je Pinterest profiel, je publiek en activiteit vanaf jouw website. Per categorie zijn er verschillende mogelijkheden, die we hieronder zullen bespreken.

  1. Jouw account

Profile analytics laat je zien welke Pins van jouw account het best gewaardeerd, bekeken, gerepint, etc. worden. Hierbij is het mogelijk zelf een periode in te stellen. Daarnaast geeft het bedrijf zelfs tips hoe je deze gegevens positief kunt beïnvloeden.  Per gegevens set (impressies, repins en clicks) is het mogelijk om te bekijken via welk apparaat dit gebeurde; Android Phone, Android Tablet, iPad, iPhone, Mobile Web of Web. Erg handig, want als je een Pin hebt gepost die erg veel clicks via een mobiel apparaat oplevert naar een website die niet goed werkt op mobieltjes, dan is dat erg zonde. Als laatste handige feature kun je van elke selectie die je hebt gemaakt een .csv bestand exporteren met 1 druk op de knop.

Misschien is de laatste subtab nog wel de handigste in het “Jouw account” gedeelte. All-Time geeft je een overzicht van je beste Pins sinds je begonnen bent met Pinterest. Deze All-Time Pins zijn ingedeeld in 3 categorieën: Most repinned, waarop je ziet welke Pins het vaak gerepint zijn, best in search, waarop je Pins ziet die bij veel zoektermen hoog verschijnen en Power Pins, die laatste Pins  zijn Pins die overall het best zijn als wordt gekeken naar een mix van repins, clicks en nog een aantal variabelen. Het is erg nuttig om hier regelmatig op te kijken, zodat je kunt bepalen welke Pins het beste werken voor jouw bedrijf, zodat je vaker dergelijke content kunt plaatsen en het effect van je Pins kunt optimaliseren.

  1. Jouw Publiek

Als tweede zijn we aanbeland bij de “Your Audience” tab. Deze tab ziet er qua indeling grofweg hetzelfde uit. Het is wederom mogelijk om een eigen periode in te stellen en ook deze gegevens zijn te scheiden per apparaat en te exporteren als CSV. Een erg handige extra selectiemogelijkheid is de publiek button. Deze kun je op All audiences en Your Followers zetten. Door deze 2 regelmatig met elkaar te vergelijken leer je veel over je community, je groeimogelijkheden, etc.

Verder spreekt het demografie tab redelijk voor zichzelf. Gegevens over geslacht, taal en afkomst zijn hier te vinden. De tweede subtab is misschien nog wel veel interessanter. Bij deze Interests tab kun je zien wat jouw publiek interesseert. Dit staat gesorteerd op onderwerp, board of brand. Door bijvoorbeeld onderwerpen uit deze interesses te gebruiken in bijvoorbeeld je titels, kun je op een makkelijke manier je publiek vergroten. Zoals hierboven aangegeven is het erg belangrijk om de twee typen publiek waarop je kunt selecteren regelmatig met elkaar te vergelijken. Door te pinnen over onderwerpen waar All audiences veel op zoeken maar Your Followers een stuk minder, kunnen je followers sterk toenemen. Je strategie voor Pinterest kan een behoorlijke zet in de goede richting krijgen als je deze tab goed weet te gebruiken.


pinterest-resized-600

  1. Jouw Website

Om gebruik te maken van deze optie moet je website wel gekoppeld zijn. Wanneer je deze tab bekijkt zijn opnieuw de twee eerder genoemde  mogelijkheden aanwezig (apparaat en Export data).

Het aanmoedigen van mensen om artikelen en foto’s op je website te repinnen is erg belangrijk in het succes van Pinterest. De eerste drie subtabs zijn hetzelfde als bij jouw account, alleen dan van je website, maar deze derde categorie biedt nog meer mogelijkheden, namelijk Original Pins en de Pin It button. De Original Pins button laat de laatste 50 pins vanaf jouw website zien. Dit is een erg handige optie om te zien welke berichten op je website gedeeld worden op Pinterest. Met  de Pin it button link kun je zien hoevaak de button is gezien op je site, hoe vaak er op is geklikt en hoe vaak iemand ook daadwerkelijk heeft gepint vanaf je site.

Mocht je nog meer informatie willen over Pinterest analytics heeft Pinterest een erg handige handleiding online gezet. Ook kun je onderstaande video bekijken of natuurlijk contact opnemen met Both Social. Om succesvol te zijn op Pinterest (of welk willekeurig ander social media kanaal dan ook), is het belangrijk om te weten wat je wil bereiken. Wanneer je heldere doelen hebt gesteld is het van cruciaal belang dat deze doelen ook meetbaar zijn. Pinterest analytics is een prachtige tool voor marketeers die in deze behoefte voorziet.

https://www.youtube.com/watch?v=YIlEklJKbWM

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *