Facebook gaat videocontentmakers belonen met deel van reclameopbrengsten

Afgelopen dinsdag hield Facebook baas Mark Zuckerberg een Q&A met zijn fans op Facebook.  Tijdens deze Q&A, die een uur duurde, konden fans alles vragen wat ze wouden aan Zuckerberg. Het evenement nam een verrassende wending toen naast “normale” fans ook beroemde Facebookers inhaakten om vragen te stellen. In de ongetwijfeld vooraf bedachte marketingstunt stelden opeens beroemdheden als Arnold Schwarznegger, Arianna Hufington en Stephen Hawkin hun vragen. Hoewel dit erg amuserend is om na te lezen, waren ook de vragen van de niet bekende Facebookers erg interessant. 

In een van de antwoorden op een vraag deelt Zuckerberg zijn toekomstvisie op het bedrijf met de vragenstellers. “Er zijn een paar belangrijke trends in menselijke communicatie die we hopen te verbeteren”. Begint Zuckerberg ambitieus. Het beeld dat hij schetst is een beeld waarin de communicatie via Facebook steeds “rijker” wordt. Waar we vroeger met name tekst gebruikten om te communiceren via het social media kanaal is die rol nu overgenomen door afbeeldingen. In de toekomst zullen video’s die rol weer overnemen en weer later belevenissen zoals virtual reality. uiteindelijk zullen we volgens Zucherberg in staat zijn om onze volledige zintuiglijke en emotionele beleving te delen met anderen wanneer we maar willen.

ssss

Om aan de eerst volgende stap in Zuckerbergs toekomstvisie een verdere boost te geven, onthulde Facebook afgelopen woensdag een eerste manier voor videopartners om advertentie inkomsten te ontvangen. Dagelijks worden er nu natuurlijk ook al miljoenen video’s op Facebook geplaatst maar binnenkort gaan de plaatsers van die video’s dus meedelen in de advertentie inkomsten van die video’s. De advertenties gaan afspelen tussen de reguliere content wanneer een gebruiker op een suggested video klikt.

Facebook is van plan om de inkomsten op dezelfde manier te verdelen als Youtube, waarbij 45% van de inkomsten voor Facebook zelf blijft en 55% naar de content makers gaat. Die 55% wordt verdeeld aan de hand van de duur van de filmpjes, stel een gebruiker heeft 3 minuten naar filmpje A gekeken, en 1 minuut naar filmpje B dan krijgt de maker van filmpje A meer. “We’ve heard consistently from media companies and other video creators that if they were able to make money from their videos, they would publish more, we hear they get a lot of value from the distribution and promotion of their videos on Facebook… and we think this product will amplify that.”, laat Facebook weten.

Op dit moment test Facebook de reclame functie onder een kleine groep iphone gebruikers in de VS. Testpartners zijn onder andere de NBA, Funny or Die en Tastemade. Met de nieuwe test van Facebook hoopt het bedrijf waarschijnlijk marktaandeel in te pikken van video gigant Google. Het was de afgelopen jaren al vaak zo dat een video op Facebook meer interactie via Facebook opleverde dan een video die eerst op Youtube werd geplaatst en die vervolgens werd ge-embed op Facebook. Hoewel Facebook nu een eerste stap zet om contentmakers ook financieel te vergoeden krijgt het bedrijf ook veel kritiek van diezelfde contentmakers. Zo zou het bedrijf te weinig doen om de copyright rechten van de makers te beschermen, iets dat YouTube de laatste jaren steeds doet door het toepassen van ‘Content ID’.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *