Alles over de nieuwe Facebook retargeting pixel

Het is nu ongeveer een maand geleden dat  Facebook de geüpgrade Custom Audience en Conversie pixels aankondigde. Wat is er precies veranderd? En wat kun je eigenlijk met zulke pixels? Dat is voor velen nog niet helemaal duidelijk, en dat is zonde, want het implementeren van de nieuwe Facebook pixel op je website gaat vrij gemakkelijk en biedt vele voordelen voor het adverteren op Facebook.

Retargeting

Retargeting is online nog altijd een van de effectiefste manieren om te adverteren. Logisch, iemand die je site of je product al eens bekeken heeft is logischerwijs geïnteresseerder in jouw product of diensten, dan iemand die dat niet heeft gedaan. Vandaar ook dat websites veelvuldig gebruik maken van retargeting. Je merkt dit als je zelf aan het surfen bent maar al te goed; als je hebt gezocht naar een leuke strandvakantie, verschijnen de prachtigste oorden opeens veelvuldig in je scherm, en als je net een paar leuke schoenen hebt gekocht zie je die schoenen vaak nog weken daarna terug op je scherm.

Logisch dus, dat Facebook adverteerders ook de mogelijkheid bied om retargeting advertenties te plaatsen. Hoewel dat lang heeft geduurd. Eerder moest je voor zulke retargeting campagnes vaak hulp zoeken van een extern platforms zoals bijvoorbeeld adcrowd. Maar gezien de grote vraag naar deze advertentievorm is Facebook hier later zelf ook ingestapt en sinds vorige week is er dus een grote update beschikbaar.

Hoe was het ook alweer?

De situatie was altijd vrij overzichtelijk. Er waren 2 type pixels. Een conversie pixel en een audience pixel. De conversie pixel had 2 functies: het aantal websiteconversies meten en het optimaliseren van campagnes. Het doel van de audience pixel was misschien nog wel simpeler: het aanmaken van een website custom audience, zodat je hen later weer kunt benaderen met advertenties op Facebook.

Toch had deze situatie ook een aantal nadelen. Als je een kleine website had met een beperkt aantal producten kon je prima uit de voeten met de oude situatie, maar wanneer je met een groot assortiment werkte en goede advertenties op Facebook wou ontwikkelen die passen bij het publiek van je site, waren de mogelijkheden van de oude pixels toch vaak te beperkt. Je kon natuurlijk per doel een pixel aan maken, maar hoe meer pixels hoe trager je site, en dat zou dan weer invloed hebben op je SEO, daarnaast zouden de verschillende pixels elkaar kunnen verstoren. Werken met vele verschillende pixels is dus niet optimaal.

Facebook retargeting
Facebook retargeting

Het principe

Vandaar dus dat Facebook een nieuwe, verbeterde pixel heeft ontwikkeld met meer mogelijkheden. Het principe komt, simpel gezegd, hier op neer: jij plaatst de pixel door middel van een stukje code  op je site, waardoor Facebook een klein scriptje draait elke keer als jouw website wordt geladen. Hierdoor wordt bepaalde informatie van de bezoeker naar Facebook gestuurd, die jij vervolgens weer kunt gebruiken bij het maken of optimaliseren van advertenties.

Verbeterpunten

Ten opzichte van de oude situatie zijn er eigenlijk 5 grote verbeterpunten. Als eerste is het met de nieuwe pixel mogelijk om dynamische productadvertenties te plaatsen. Facebook kan met dezelfde pixel nu bij houden welke producten of diensten op je site zijn bekeken en hier onderscheid in maken. Op die manier hoef je dus voor verschillende producten niet meer met verschillende pixels te werken.

Ten tweede zijn de audience pixel en de conversie pixel samengesmolten, voor deze verschillende zaken heb je tegenwoordig dus ook genoeg aan de nieuwe Facebook pixel.  Je kunt vanaf nu dus een en dezelfde pixel op al je pagina’s plaatsen en alleen stukjes specifieke code aanpassen op relevante pagina’s.

Als derde kunnen pixels vanaf nu gedeeld worden. Dat is erg handig als je de samenwerking zoekt met andere bedrijven of als je bijvoorbeeld hulp krijgt van een bureau. Er zijn veel situaties te bedenken waarin dit van pas kan komen. Stel bijvoorbeeld dat op de blog van een vriend een positief reisverhaal staat over vakanties naar de Ardennen, en jij verhuurt bungalows in de Ardennen, dan kan het erg nuttig zijn om jouw advertentie te targetten op lezers van het blog van je vriend.

Als vierde grote voordeel is dat de pixel een stuk sneller laad. Volgens Facebook zelfs tot 3x zo snel. Zoals eerder al vermeld heeft dat positieve gevolgen voor de SEO. Dat de pixel alles sneller maakt komt natuurlijk deels doordat er minder pixels geladen hoeven te worden, maar ook doordat Facebook er nu voor zorgt dat alle relevante informatie ineenkeer naar Facebook terug wordt gestuurd, in plaats van in allemaal kleine pakketjes met een klein beetje informatie.

Het laatste grote voordeel is dat er meer type “events” kunnen worden bijgehouden. Met “events” worden handelingen van de bezoeker op je site bedoeld.  Met de nieuwe pixel kunnen er maarliefst negen verschillende soorten handelingen worden geregistreerd door de Facebook pixel. Met de nieuew pixel kun je de volgende gebeurtenissen onderscheiden:

  • View content
  • Add to cart
  • Add to wishlist
  • Search
  • Start Checkout process
  • Add payment information
  • Complete Purchase
  • Lead
  • Complete registration

Met deze verschillende gebeurtenissen wordt het mogelijk om zowel het gedrag als het hele aankoop proces op je site goed in de gaten te houden en hier op in te spelen.

In de praktijk

Mogelijkheden genoeg dus, maar hoe zorg je er nou voor dat jij hier makkelijk gebruik van kunt maken? Dat gaat vrij eenvoudig. Als eerste is het van belang dat je op elke pagina op je site tussen de <head></head> tags de basis code plaatst.

De code kun je vinden in het advertentiebeheer. Hier ga je naar “Doelgroepen”. Vervolgens klik je op de blauwe knop “Doelgroep maken”, er verschijnen drie opties, klik hier op “Aangepaste doelgroep”. In het scherm dat nu verschijnt kies je voor de optie “Websiteverkeer”. Geef aan dat je akkoord gaat met de voorwaarden en klik op de blauwe knop  “Pixel voor aangepaste doelgroep maken”. De code die nu verschijnt kun je zoals eerder gezegd tussen de <head></head> tags op alle pagina’s van je website plaatsen. Als je dit hebt gedaan is het al mogelijk om website retargeting advertenties te plaatsen op Facebook.

Conversies

Zoals we al eerder vermeldden kun je 9 verschillende soorten gebeurtenissen op je site bijhouden. Dit doe je door op de pagina’s waar dit van toepassing is een extra stukje code toe te voegen aan je site. Het is erg belangrijk waar je dit stukje code plaatst. Zo is het cruciaal dat de code om de conversie bij te houden onder de basis code staat, maar voor de afsluitende </script> tag. Wil je weten welke code je moet gebruiken voor welke conversie? Klik hier voor een handig overzicht van de te gebruiken code per standaard event.

Controle

Als laatste is het erg belangrijk dat je site schoon is van oude en ongebruikte pixels. Met deze chrome tool kun je je website makkelijk nalopen op fouten. Als er conflicten zijn met je pixels vindt deze tool ze en krijg je bovendien verbetersuggesties.

De geüpgrade pixel van Facebook biedt je een breed scala aan mogelijkheden die je, door hem op de goede manier te gebruiken, erg veel op kunnen leveren. Retargeting op Facebook is door deze pixel nog waardevoller geworden. Wil je meer informatie over retargeting op Facebook? Neem dan contact met ons op.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *