23 dingen die leuker zijn dan een Facebooklike

We staan er mee op, en gaan er mee naar bed: bijna iedereen heeft een smartphone en een tablet. Een leven zonder kunnen we ons niet meer voorstellen. We delen een deel van ons leven online. Van die mooie reizen die we maken worden foto’s gedeeld en zelfs in de kroeg kunnen veel mensen het niet laten om een Facebookbericht te plaatsen. Waarom? We lijken allemaal (continue) op zoek naar gratificatie, of een positieve bevestiging. Een duizelingwekkend aantal likes geeft een boost aan ons zelfvertrouwen, geeft erkenning en zorgt voor een zaligmakend gevoel. Toch zijn er ook een heleboel andere simpele dingen die evenveel, of zelfs meer deugd doen. Online is leuk, maar het leven vindt zich ook nog steeds in het hier en nu plaats. Mindfullness en leven in het nu is een trend, en gebaseerd op dit gegeven maakte The Huffington Post een lijst met oppeppers.

 1. Ga een rondje joggen

Hierbij komt endorfine vrij; het feel-good hormoon dat wordt afgegeven tijdens het rennen. Beter dan rennen van Facebook naar Facebook moment.

 1. Slaap wat langer, of beeld je in dat je 10 minuten langer zou kunnen slapen

Als minder slapen zou leiden tot een verhoogd stressniveau, dan zou extra slaap je meer kunnen opleveren dan meer likes op je status.

 1. Knuffelen met je huisdier

Het geluksgevoel zou worden vergroot bij het knuffelen van een kat, hond of konijn; maar tegelijkertijd laat onderzoek zien niet iedereen de smartphone met rust kan laten om de aandacht te schenken aan een huisdier. Toch maar eens proberen misschien?

 1. Een massage krijgen

Massage: stressverlagend. Als je de extra Facebook notificaties zou kunnen inruilen voor een full body massage, wat zou jij dan kiezen?

 1. Een wandeling maken in het park

De keuze: cyberspace of een groene omgeving? Onderzoek laat zien dat een paar minuten wandelen per dag depressieve klachten verminderen.

 1. Begin de dag met een lach

Ja, op Facebook staan lachwekkende filmpjes, maar hebben ze ook hetzelfde effect op je wanneer je dubbel ligt van het lachen om een grap van iemand anders?

 1. Bereid een heerlijke maaltijd (het liefst met of voor anderen)

Jezelf letterlijk vullen met iets lekkers voor jezelf – en niet met gebakken lucht (of likes). Als je je vrienden uitnodigt heeft het nog meer effect 😉

 1. Lees een meeslepend boek

Om even van de wereld te raken – een indrukwekkend boek lezen zou stress reduceren, beter slapen in de hand werken en zou kunnen leiden tot een scherper brein. Zet dit tegenover de afleidende notificaties van Facebook en ga voor jezelf na wat je rustiger maakt.

 1. Een warm bad nemen

Badderen neemt stress weg en de tijd in bad levert meer voldoening dan scrollen door een tijdlijn. Mocht je jezelf de tijd niet gunnen – combineren van beiden kan tegenwoordig ook 😉

 1. Zoek je vrienden op

Quality time met vrienden of hun status op Facebook checken? Het is aan jou om te bepalen wat je meer energie geeft.

 1. Probeer eens een nieuw recept

De woordspeling van the Huffington Post zegt genoeg: ‘dessert’ achterstevoren gespeld is ‘stressed’. Koken kan echt een meditatief effect hebben.

 1. Kussen

Iedere dag één: een kus verhoogt het cortisol gehalte in je lijf en zorgt voor datzelfde fijne gevoel als een Facebooklike.

 1. Organiseer eens spontaan een (dans)feest

Een boost voor je gemoedstoestand. Dansen verhoogt je hartritme en geeft je energie.

 1. Plan je vakantie of een weekendje weg

Vakantievoorpret. Nadenken over alle mogelijkheden. Zeg nou zelf: dat maakt je toch gelukkig? Als je de pret combineert met het feit dat vakantie je welbevinden verhoogt, heb je het niet eens nodig om de notificaties op Facebook te checken.

 1. Ontdek eens een nieuwe sport

Wees nieuwsgierig en probeer eens een nieuwe workout. Hiermee kom je in je lijf, voel je je beter en krijg je energie. In de tijd dat je aan het sporten bent heb je geen tijd voor Facebook, en naderhand heb je er geen puf meer voor. Geeft voldoening toch?

 1. Luister naar je favoriete muziek

Vanwege gemoedstoestand verhogende processen in ons brein doet luisteren naar muziek je goed. Laat de deuntjes binnen komen en leef de muziek. Geen Facebook bevestiging meer nodig. Alleen jij en de muziek.

 1. Voor je uit staren in een mooi landschap

De ‘aah-momenten’ maken je gelukkiger en creatiever. De natuur beleven en opgaan in het moment is vele malen effectiever dan een landschap zien via een smartphone of tablet.

 1. Schrijf een brief naar iemand (die je liefhebt)

Misschien wat oudbollig, maar een brief schrijven brengt je bij je gevoel. En zeg nou zelf, is het niet enorm leuk om een kaart of een brief te krijgen van iemand die je lief hebt? Betekent dat niet veel meer dan een snel gefabriceerd berichtje op Facebook?

 1. Verras eens iemand

Er bestaat een variëteit aan mogelijkheden om iets aardigs te doen voor iemand anders. Het doet anderen goed, en je geeft tegelijkertijd een boost aan je eigen welbevinden en het helpt sociale angst te verminderen. Bevredigender dan een notificatie bubble toch?

 1. Houd je eigen dagboek bij

Post je negatieve gedachten en frustraties niet langer op Facebook; je verveelt er anderen mee en het zal je niet veel likes opleveren. Maak ruimte in je hoofd door elke dag in een boekje te schrijven. Het brengt rust in jezelf en je hebt geen Facebook meer nodig om de onrust weg te maken. Doorbreek de negatieve cirkel en kies voor positiviteit.

 1. Genieten van het mooie weer

Kun je iets beters bedenken dan een beetje zonneschijn en Vitamine D? Kom achter dat scherm vandaan en ga naar buiten. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

 1. Pak je oude foto’s erbij.

Good old memories. Nostalgie is goed voor je. Diverse onderzoeken suggereren dat het je optimisme verhoogt. Als je echt voordeel wilt halen uit je verleden, is het misschien een idee om zelf likes te geven in je eigen foto-album.

 1. Genieten van een dag zonder telefoon

Zonder telefoon: Just ‘Me, Myself and I’.

 

We realiseren ons dat het vooruitstrevend is om de smartphone en de tablet niet te gebruiken. Hij is onderdeel van ons leven, maar er is gewoon meer. Een like op Facebook is slechts één druk op de knop. Realiseer je dat er meer is. Zoek een balans die bij jou past. Geniet van de dingen die je doet, en zoek de bevestiging niet alleen op Facebook, maar begin bij jezelf.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *