De nieuwe campagne manager van LinkedIn

Wie  in de afgelopen jaren wel eens advertenties heeft moeten maken voor LinkedIn heeft het niet makkelijk gehad. De onoverzichtelijke, haperende tool was nogal ongebruiksvriendelijk. Zeker als je dat vergeleek met het advertentieplatform van bijvoorbeeld Google of Facebook. Reden voor LinkedIn om te werken aan een verbeterde versie van de LinkedIn Campaign Manager. Sinds 28 juli is die uitgerold, en hoewel dat niet heel moeilijk was kunnen we spreken van een enorme verbetering. 

De nieuwe tool lijkt robuuster en bovendien logischer ingericht. Zo was het opstellen van een goed rapport waarin de resultaten van een bepaalde campagne te zien waren voorheen een enorme opgave. Zeker als je meerdere campagnes had gedraaid en je wou deze met elkaar vergelijken was je vaak overgeleverd aan enorme hoeveelheden handwerk. Inmiddels is een structuur beschikbaar waarin alle accounts/pagina’s in een overzichtelijke weergave te zien zijn.  Ook waarneer je in deze weergave doorklikt krijg je een beter overzicht van alle belangrijke resultaten, denk hierbij aan de gemiddelde CPC, CPM of de mate van interactie met een bepaald bericht. Bij het doornemen van de nieuwe indeling valt bovendien op dat de campagne manager sneller lijkt te werken.

 

De nieuwe campagne manager
De nieuwe campagne manager

 

Naast de optimalisaties van de bestaande interface zijn ook een aantal zeer handige features toegevoegd aan de campagne manager, die we graag met je doornemen.  De eerste en misschien wel belangrijkste is de toevoeging van een goed werkende zoekfunctie binnen je campagne omgeving. Waar je eerder pagina voor pagina af moest gaan op zoek naar de goede campagne kun je nu ineenkeer de zoekfunctie gebruiken. Naast dat dit handig is voor jezelf, scheelt het ook enorm dat je niet elke keer opnieuw een pagina weergave hoeft in te laden.

Een andere zeer waardevolle toevoeging is dat je vanuit elke view de optie hebt om die te exporteren als CSV. Handig bij het maken van rapportages of voor het bijhouden van de eigen documentatie.

Naast de analyse van de campagne is natuurlijk het advertenties bouwen zelf van groot belang. Ook hier heeft LinkedIn goed werk geleverd in vergelijking met de “oude” manier waarop dit ging. Wanneer je eerder een foutje had gemaakt in bijvoorbeeld de te gebruiken link kon je weer van voor af aan beginnen. Nu is het veel eenvoudiger geworden om wijzigingen aan te brengen.

Met name het maken van “Sponsored content” is erg verbeterd op dit punt. Ook bij het aanmaken van advertenties valt op dat het geheel soepeler en sneller gaat. De laadtijden zijn beperkt en de campaign manager lijkt snel te reageren. LinkedIn heeft er in de nieuwe tool voor gekozen om de Campagne Aan/Uit knop in bijna elke weergave op te nemen, hierdoor wordt het eenvoudig om vanuit elk scherm een campagne aan of uit te zetten.

Gaan we door naar het targeting gebied zien we ook een verbeterslag. Waar het eerder nogal een gedoe was om een goede allesomvattende groep samen te stellen zien we nu dat het mogelijk is om zelf targeting criteria te selecteren. Ook in de inschatting van het bereik is een kleine aanpassing gedaan. Eerder werd hier een exact getal gegeven, dit is vervangen door een range.

Het gedeelte voor biedingen is eigenlijk vrijwel onveranderd. Er kan nog steeds gekozen worden voor een bedrag per click of een bedrag per 1000 weergaves. Vervolgens kan er worden gekozen voor een bedrag per dag of een bedrag voor de gehele looptijd van een campagne. Er is slechts 1 functie toegevoegd aan deze tab, maar dat is dan wel gelijk een heel waardevolle toevoeging. Vanaf nu is het mogelijk om een campagne in de toekomst te plannen. Dat was, gek genoeg, nog niet mogelijk in de oude campagne manager.

Als laatste is er een hele mooie toevoeging gedaan aan het Insights gedeelte. Er is vanaf nu een enorm scala aan demografische- of beroepsgegevens beschikbaar van degenen die je advertentie hebben gezien. Denk hierbij aan welke functie ze hadden, welke industrie ze werkzaamwaren, hun titel en senioriteitsniveau, hun locatie, of de grootte van het bedrijf waarin zij werkzaam zijn.

 

Het mooie nieuwe insights
Het mooie nieuwe insights

 

Zijn er dan helemaal geen op- en aanmerkingen op de nieuwe LinkedIn tool? Jawel, zo is het bij de start van de campagne nogsteeds noodzakelijk om een taal van je campagne te kiezen, omdat er in Nederland veel gebruikers zijn die hun LinkedIn account op Engels hebben staan, sluit je hier al een grote groep gebruikers uit, die je vaak wel wilt bereiken, ook zijn de kosten voor een campagne vaak nog aan de hoge kant. Je bereikt natuurlijk een unieke zakelijke doelgroep, maar als je de conversie percentages afzet tegen die van Facebook ben je toch vaak duur uit op LinkedIn.

In het kort heeft LinkedIn met de nieuwe campagne manager een enorme verbeterslag geslagen. Met name op het gebied van gebruikersgemak en snelheid is de tool behoorlijk verbeterd. Toch blijft er ruimte voor verdere optimalisatie van het adverteren op LinkedIn. Zeker vanwege de unieke kansen die een advertentiecampagne op het zakelijke sociale netwerk biedt, is het te hopen dat ook die optimalisatieslagen de komende tijd opgepakt worden.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *