Trends en ontwikkelingen in 2016

Er is één ding wat zeker is voor komend jaar: het Nederlands elftal zal niet meespelen in Frankrijk tijdens het Europees Kampioenschap. De oranjegekte zullen we helaas moeten missen op social media. Wel zullen er in de sportwereld andere verrassende dingen kunnen gebeuren. Sport is een van de onderwerpen waar Nederland het afgelopen jaar veel over Twitterde. Onder andere de gouden race van Dafne Schippers, de Tour de France en de Nederlandse Handbalvrouwen.

Wat opvallend is, is dat Ali B met zijn moment in De Wereld Draait Door in de top drie van meest besproken onderwerpen op Facebook staat. Hij zong een emotioneel nummer voor zijn kinderen en werd hierbij emotioneel. Zo zie je maar: emotie doet het goed onder het Nederlandse publiek.

Toch is het meest besproken onderwerp op Twitter, en tevens op Facebook, IS. Angst is hierbij de drijfveer waarom mensen hierover berichten. Deze emotie is negatief, maar deze leeft enorm onder het volk.

Visualisatie

Video’s en beeld leven meer in Nederland dan traditionele teksten. Dat merk je aan alles. Facebook visualiseert met video’s die direct al afspelen. Snapchat en Instagram worden groot. Periscope heeft het afgelopen jaar een poging gedaan. Voor dit laatste is het wellicht nog iets te vroeg. Met deze app kun je live streamen en videobeelden doorsturen. Het concept is goed. Er is dan ook een grote kans dat deze aan zal slaan wanneer iedereen met een Google Glass en Smartwatch rondloopt.

Met de visualisatie van media gaan wij volgend jaar door. Zo gaan we zien dat Instagram definitief Twitter gaat vervangen. Instagram lanceerde afgelopen jaar al de mogelijkheid tot adverteren, wat komend jaar meer gebruikt zal worden. Doelgroepgericht adverteren wordt hierbij ook mogelijk, waarbij een koppeling met Facebook te zien is. Tenslotte worden op Instagram de hashtags gebruikt waarmee gefilterd wordt, wat een groot deel van Twitter vervangt.

4838444435_1e9475b3d7_o

Snapchat

De kracht van Snapchat wordt in Nederland nog onderschat. Grote namen in Amerika adverteren al langer via dit middel, maar gek genoeg hier nog niet. Snapchat kan heel goed doelgroepgericht korte foto- of videoboodschappen versturen. Gezien het aantal gebruikers wordt verwacht dat Snapchat in 2016 nog weer groter gaat worden, en meer kansen gaat bieden voor bedrijven.

Klantcontact via Whatsapp

In 2016 gaan wij een verandering zien binnen het klantcontact. Waar bedrijven eerder hun service aanboden via chatrooms op een website – die vaker als last dan als gemak worden ervaren – kunnen zij dit nu gaan doen via Facebook en Whatsapp. Hiermee kun je klanten te woord staan, maar ook nieuwsbrieven versturen. We zitten nog in de beginfase, maar gezien de experimenten van het NRC en Absolut Vodka wordt voorspeld dat adverteren via deze middelen een hype gaat worden in 2016.

Businessmodellen

Ook opvallend zijn de nieuwe businessmodellen. Denk bijvoorbeeld aan hotels. Bedrijven die eigenlijk niks in hun bezit hebben, hebben een groter marktaandeel dan het wereldberoemde Hilton. Zo werken AirBNB en Couchsurfing als een soort doorgeefluik. Zij verbinden mensen met elkaar en zijn hierdoor ontzettend groot geworden. Ook BlaBlaCar is een soortgelijk bedrijf.

Conclusie

Kortom: 2016 zal nóg meer visualiseren. Beeld en geluid nemen traditionele teksten over. Twitter zal vervangen worden door Instagram die dezelfde functies biedt, zoals hashtags, maar ook met nieuwe mogelijkheden komt. Onder andere Instagram, maar ook andere nieuwe platforms komen een kijkje nemen. Denk hierbij aan Snapchat en Periscope. Het klantcontact verandert, waarbij het 1 op 1 contact zal worden versterkt. De businessmodellen gaan veranderen en vernieuwen. Hoe dan ook: een nieuw jaar met vele, nieuwe mogelijkheden.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *