Crowdfunding explodeert

Tot enkele jaren terug kon je enkel een bedrijf beginnen, of project starten wanneer je zelf een bak geld hebt, of wanneer je krediet krijgt van je bank voor een startkapitaal. De afgelopen jaren heeft zich echter een alternatief voorgedaan: crowdfunding. Dit is een alternatieve wijze om een project te financieren. Het woord zegt het zelf al: financiering met hulp van een publiek. Wanneer een project wordt gestart, wordt er via online-middelen zoveel mogelijk geld ingezameld voor dat project.

Om te zeggen dat crowdfunding voortaan dé manier is om geld in te zamelen voor een project, is het misschien nog te vroeg. Zeker in Nederland. Wel is in de cijfers te zien dat crowdfunding tussen 2014 en 2015 een sprong heeft gemaakt. Inmiddels wordt ook een kwart van de projecten volledig gefinancierd.

Financiering

Over de hele wereld worden er dagelijks 408 projecten online gezet. Van alle projecten die online staan, worden er zo’n 87 compleet gefinancierd. Echter is het niet voor ieder project feest: de helft van de projecten wordt ondergefinancierd en kan dus niet starten, zonder het inbrengen van eigen vermogen. Maar goed, wat wil je, wanneer het gemiddelde bedrag wat wordt opgehaald bij compleet gefinancierde projecten omgerekend bijna twintigduizend euro bedraagt.

Crowdfunding-projecten

Je kunt het je zo gek niet bedenken of er zijn crowdfunding-projecten voor. Toch is er een duidelijk onderscheid in verschillende categorieën. Zo worden muziekprojecten het meest gefinancierd, gevolgd door film- en kunstprojecten. Ook uitgeverij-, gemeenschaps- en ontwerpprojecten doen het goed. Kijken we naar de categorieën waar het meeste geld in wordt gestoken, staat technologie met kop en schouders bovenaan. Daaronder staan games- en businessprojecten.

Wereldwijd

Crowdfunding is het meest actief in de Verenigde Staten. De meeste projecten worden dan ook gefinancierd in Los Angeles, Califonia. De Verenigde Staten hebben dan ook het meeste geld opgehaald met crowdfunding. Maar toch zijn er projecten gestart over 222 verschillende landen. In de top tien meest gefinancierde projecten staan de Verenigde Staten bovenaan met 42920 projecten, gevolgd door het United Kingdom met 7653 projecten. Daaronder staan Canada, Australië en Duitsland. Opvallend is, is dat Nederland ook in deze ranglijst staat. Wij doen het goed genoeg voor een zevende plaats, met een totaal aan 347 projecten.

Zeker voor de Verenigde Staten kun je stellen dat crowdfunding explodeert. Hier wordt vrijwel nog eerder aan crowdfunding gedacht, dan aan een kredietaanvraag bij een bank. Toch is de verwachting dat crowdfunding in Europese landen ook groot gaat worden. Nederland staat nu al op een zevende plek en doet het wat dat betreft goed. De verwachting is dan ook dat het aantal projecten nog meer zal gaan toenemen en wie weet is dit de nieuwe manier om tóch dat project te kunnen financieren.

Getriggerd?

Wil je zelf ook je eigen crowdfundingcampagne starten? Kijk dan binnen Nederland eens naar Symbid, Geldvoorelkaar of Wekomenerwel. Heb je internationale plannen, kun je het beste naar Kickstarter gaan. Ook IndieGoGo en Peerbackers zijn grote, internationale crowdfundingorganisaties.

Wil je de cijfers nog eens nalezen, bekijk dan onderstaande infographic.

The-Crowdfunding-Centre

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *