De FinTech-Revolutie

Lagere kosten, snellere processen; het financiële ecosysteem is aan het veranderen. Waar de vaak logge gevestigde financiële instellingen zich maar moeizaam aan lijken te passen aan de digitale en mobiele revolutie schieten FinTech-startups als paddenstoelen uit de grond en winnen met innoverende digitale oplossingen fors marktaandeel. Betalen, lenen, investeren… het kan nu allemaal met één klik online. De spelregels veranderen.

De infographic onderaan dit artikel biedt een kijk op de FinTech-industrie; waar zijn we nu, waar gaan we naartoe? Wie zijn de unicorns en wie zijn de helden?

Aardverschuiving

Ondernemers zoals Yahoo’s Jerry Yang, Netscape’s Marc Andreessen en LinkedIn’s Reid Hoffman zijn ‘beschermengelen’ van de FinTech-industrie. Naast mega-overnames, zoals SunGard, dat voor $9.1 mld. door Fidelity National Information Services (FIS) werd aangekocht, zien we ook investeringen in FinTech in hoog tempo toenemen. In de VS alleen zagen we een toename van zo’n $4 mld.in 2013 tot ruim $31mld.in het afgelopen jaar, maar ook in EMEA en APAC zien we een astronomische groei.

Startups zoals Lemonade en SoFi ontvangen venture-kapitaal van bijvoorbeeld Google Ventures en Sequoia Capital, maar ook ‘bulge bracket’-giganten zoals Citigroup, JP Morgan en Goldman Sachs investeren in FinTech. Succesvol beleggen doe je met FinTech-aandelen zoals Lending Club, Paypal, Lufax en Stripe.

Unicorns

De FinTech-industrie is een kweekvijver van start-up unicorns; met een gezamenlijke waarde van $514 mld. zijn FinTech-unicorns goed voor een tweede plaats op de ranglijst. Schitterend tussen Apple en Google. Het Estse geldwisselbedrijf TransferWise dat na een initiële investering van $1.3 mln. meer dan $91 mln. heeft opgehaald en nu maar liefst 300 geldroutes in zo’n 30 valuta’s verzorgt, is slechts één van de vele voorbeelden.

Onbeperkte mogelijkheden

Moeten de banken nu oppassen? Bedrijven en financiële aanbieders werken in ieder geval hard samen om technologieën nog verder te ontwikkelen en verbeteren.

De FinTech-revolutie is nog maar net begonnen. Investeringen, peer-to-peer lending, cryptocurrency, e-commerce en mobiel betalen, online storefronts, marktmonitoring en tracking, noem maar op…de mogelijkheden zijn onbeperkt. Het eind lijkt nog lang niet in zicht.

Dit gastblog is geschreven door Bram Schuijten. 

Infographic

Orginele Infographic via DR-discount

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *