Wat kinderen online kunnen leren

Kinderen van tegenwoordig groeien op in een digitale wereld. Vaak weten ze nog sneller hoe een smartphone werkt dan hoe ze moeten schrijven. Volwassenen die moeite hebben met digitalisering staan stomverbaasd te kijken als ze zien hoe makkelijk kinderen hiermee omgaan. Beschouw dit als een kans. Het kan juist een positieve ontwikkeling zijn om een kind online te laten spelen, als je maar de juiste apps hiervoor gebruikt.

Lezen

Kinderen kunnen heel eenvoudig het alfabet leren met het toetsenbord. Ze kunnen al gauw zoeken naar een bepaald filmpje. Apps kunnen dit ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan ABC Go of Lola’s abc feest.

Rekenen

Wiskunde is vaak het minst favoriete vak van de middelbare scholier. De formules zijn moeilijk en het duurt lang om alle sommen stap voor stap uit te rekenen. Er zijn apps te downloaden die kinderen helpen in het leerproces. Doordat ze de stappen kunnen zien, leren ze sneller hoe wiskunde werkt. Met interactieve apps kunnen kinderen wiskundige opdrachten maken. Tafelmonsters of rekenpret zijn hiervoor geschikte apps. Kinderen kunnen tevens leren klokkijken met de zet-de-klok-app.

Schermafbeelding 2016-02-24 om 13.08.07

Creativiteit

Kinderen leren torens bouwen met Lego. Spelen bevordert de creativiteit. Tegenwoordig doen kinderen dit veel minder. Kinderen spelen graag spelletjes op smartphones en tablets, maar ook dit kan de creativiteit bevorderen! Met apps als Minecraft en Lego zetten kinderen stappen in een creatief proces.

Plannen

Iedereen moet kunnen plannen. Of je nou werkt of naar school gaat, je komt het overal in het dagelijks leven tegen. Met apps als Wunderlist en What’s Today kunnen kinderen van de basisschool of middelbare school al hun activiteiten bijhouden. Ze hebben dan een duidelijke lijst van wat zij moeten doen en kunnen afstrepen wanneer zij iets gedaan hebben. Zo leren ze plannen.

Schermafbeelding 2016-02-24 om 13.08.36

Engels

Van ontzettend veel apps is een Nederlandse variant. Toch komen kinderen online veel in aanraking met de Engelse taal. Hierdoor vangen zij woorden op en leren ze al gauw een aantal veelgebruikte Engelse woorden. Wanneer het kind klaar is voor een volgende stap, kunnen ze met een app de Engelse taal leren. Denk hierbij aan de app Fun English Games.

Informatie zoeken op internet

Veel mensen hebben moeite met het juist gebruiken van internet. Zelf op zoek gaan naar wat je wilt zien en het ook daadwerkelijk vinden is niet simpel. Het kan erg positief uitpakken als kinderen hier van kleins af aan al mee aan de slag gaan. Apps als YouTube Kids laat kinderen zelf zoeken naar filmpjes. Google Search Education helpt kinderen zoeken naar de juiste informatie. Wanneer ze begrijpen hoe dit werkt, kunnen ze makkelijker overweg met ‘echte’ zoekmachines.

Schermafbeelding 2016-02-24 om 13.02.04

Kortom, kinderen op het internet is niet zo slecht als het lijkt. Online krijgen zij een bredere kijk op de wereld, leren zij logisch denken, weten zij de weg naar de juiste informatie en leren zij wellicht nieuwe vaardigheden zoals gitaar spelen. Dit laatste kan met apps als Guitar Hero. Daarnaast leren kinderen ontzettend veel van het gebruik van het toetsenbord. De Nederlandse taal krijgen zij al snel onder de knie. Wanneer kinderen vroeg bezig zijn met lezen, schrijven en rekenen zullen zij daar later zeer veel voordeel van ondervinden.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *