Google: groot, gemengd, groen

Het is steeds moeilijker te bedenken hoe de wereld er zonder Google uit zou zien. Toch is het domein Google.com pas in 1997 door Larry Page en Sergey Brin geregistreerd. In minder dan 20 jaar is het uitgegroeid tot een gigantisch, enorm waardevol bedrijf, die een hoofdrol opeist in veel meer markten dan alleen die van zoekmachines.

Groei
In augustus 1998 werd de website gelanceerd, en een jaar later is het aantal dagelijkse zoekopdrachten al van 10,000 naar 50,000 gestegen. In 2016 staat dit getal op gemiddeld 3,5 biljoen opdrachten per dag. De marktaandelen zijn van 2004, toen Google de beurs op ging, tot 2016 met 855% gegroeid. In 2016 al werd Google het waardevolste bedrijf op de beurs toen moederbedrijf Alphabet Inc. het marktaandeel van Apple oversteeg.  Na dit alles blijft het bedrijf investeren in groei: in 2015 gaf Google meer dan 12 biljoen dollar uit aan onderzoek en ontwikkeling. Dit was ruim 4 biljoen dollar meer dan Apple in datzelfde jaar.

Veelzijdig
Google beperkt zich niet tot de titel van meest gebruikte zoekmachine (64%). Google Chrome is de meest gebruikte browser, Google Translate bedient meer dan 200 miljoen mensen per dag, en YouTube (in 2006 aangekocht) gebruikte in 2007 meer bandbreedte dan het gehele internet zeven jaar eerder. Naast Android,  Google Maps, Gmail, en veel meer, is ook de auto van Google het benoemen waard. Zonder gas- en rempedaal, volledig zelfrijdend, is het op zijn minst een product om de komende jaren naar uit te kijken.

Groen
De zelfrijdende auto van Google is ook volledig elektronisch, en dat is niet het enige aspect waarmee het bedrijf wil laten zien duurzaam en toekomstgericht te zijn. Google investeerde in 2015 maar liefst 2,5 biljoen dollar in zonne – en windenergie. (Dit lijkt absurd, tot je ziet dat de reclame-inkomsten van dat jaar meer dan 67 biljoen dollar bevatten.) Daarnaast recyclet Google ook alle elektronische apparatuur die de datacentra verlaat. Kortom, Google weet de rol als bedrijf van de toekomst goed te spelen. En daar houdt het voorlopig ook niet mee op.

Google Infographic
Google Infographic

Dank aan Gutcher voor de illustraties.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *