Waarom delen we dingen op Facebook?

Inspirerende quotes, boze berichten zonder een naam te noemen, uitgebreide liefdesverklaringen… Soms vraag je je weleens af waarom iemand iets op Facebook zet. De ene gebruikt Facebook en andere sociale media als uitlaatklep voor gevoelens, de ander zet al zijn of haar dagelijkse bezigheden online en weer een ander deelt berichten welke je misschien liever voor jezelf wilt houden. En dan nog niet gesproken over de misschien wel 300 vakantiefoto’s die iemand online zet. Waarom? Vraag je je misschien af. Op die vraag is antwoord gegeven met een onderzoek.

Voor jezelf of voor elkaar?

In het onderzoek is gekeken naar de motivatie van mensen om iets te delen op Facebook. 2000 Facebook-gebruikers namen deel aan dit onderzoek. Van dit aantal gaf bijna de helft aan berichten te delen om andere mensen te entertainen. Zij schrijven de berichten dus niet voor zichzelf, maar voor anderen. Een kleiner deel, 17%, gaf aan Facebook als uitlaatklep voor zijn of haar gevoelens te gebruiken. Zij gebruiken Facebook als een soort dagboek.

Deze groep van 17% zijn de enigen die Facebook puur voor zichzelf gebruiken. Het overgrote deel plaatst berichten voor zijn of haar vrienden. Wel met verschillende redenen. De ene wil zijn of haar vrienden nuttige informatie geven, de andere wil zijn of haar vrienden op de hoogte houden van belangrijke gebeurtenissen en weer een ander wil online indruk maken.

Een kleine meerderheid, 55%, vindt het belangrijk dat vrienden op Facebook iets hebben aan de content die zij delen. 45% maakt zich minder druk. Hen maakt het niet uit of de content die zij delen voor een ander nuttig is.

Vrouwen vs. mannen

Vrouwen zijn 13% sneller geneigd om content te delen waarop zij emotionele reacties van vrienden verwachten. Vrouwen delen dan ook meer berichten over gevoelens dan mannen. Ook voelen vrouwen zich door het delen op Facebook sneller verbonden met Facebookvrienden dan mannen. Mannen behalen slechts op één deel een hoger percentage. Zij proberen vaker hun vrienden over te halen om iets te doen door te posten op Facebook.

Frequentie van delen

Van de ondervraagden deelt 18% meer dan een bericht per dag. 4% deelt meer dan vier berichten per dag. De mensen die meer dan een bericht per dag delen zijn voornamelijk vrouwelijk. Van deze vrouwen, geeft 42% aan veel berichten te plaatsen om een beeld van zichzelf te onderhouden.

Waar of niet waar?

De Facebook-gebruikers werden meerdere stellingen voorgelegd waarop zij waar of niet waar konden antwoorden. Ook antwoordmogelijkheden tussen waar en niet waar waren mogelijk. Zo geeft 32% aan dat zij berichten plaatsen die de persoon er goed uit doen zien. In onderstaande tabel zijn alle uitkomsten te zien.

Afbeelding1
Waarom iemand iets op Facebook plaatst verschilt per persoon. Wel is opvallend dat de meerderheid berichten niet voor zichzelf plaatst, maar om anderen te entertainen. Ook delen vrouwen uiteindelijk meer content dan mannen. Een kleine groep deelt berichten vaker dan eens per dag. Kortom, het onderzoek heeft weer nieuwe inzichten gegeven in het delen en plaatsen van berichten op Facebook.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *