De rage van 2016: Pokémon GO

Je hoeft geen smartphone te hebben om op de hoogte te zijn van de rage van dit moment. Je ziet ze overal, je hoort de gekste verhalen en er zijn zelfs al verkeersborden ontworpen die als waarschuwing dienen. De wereld kent ineens tienduizenden, misschien wel miljoenen, pokémontrainers. Het oude spelletje uit 1995 heeft duidelijk een comeback gemaakt. Maar wat betekent dit voor de maatschappij, het internet en de toekomst van spelletjes?

Pokémon GO

Voor wie nog niet precies weet waar iedereen zo druk mee is, een korte uitleg. Met de app Pokémon GO waan je je in de huid van een echte pokémontrainer. Waar je met het traditionele spelletje thuis vanaf de bank met de pijltjestoetsen je karakter kon rondsturen om de wezentjes te vangen, moet je nu echt de straat op. Je loopt buiten om zo veel mogelijk pokémons te vinden. Soms zitten deze op straat, soms op tafel en soms word je een gebouw ingestuurd om een pokémon te vangen.

De pokémon is enkel te zien op het beeldscherm van je smartphone. Je kunt de pokémon vangen door een virtuele pokébal naar het wezentje te gooien. Als je hem gevangen hebt kun je hem trainen zodat deze sterker wordt. Vervolgens kun je naar de zogenoemde pokégyms om wedstrijden te spelen en zo de eigenaar van die gym te worden. Naast gyms, zijn er ook pokéstops om je pokémons weer te genezen wanneer deze ziek of uitgeput zijn.

Pokéwereld

Alles in het spel speelt zich af op je telefoon. Huizen worden omgetoverd in gyms, winkels en politiebureaus worden pokéstops en het kan zomaar zijn dat er een zeldzame pokémon in jouw tuin zit. Wanneer dit bekend wordt zit jouw tuin binnen de kortste keren vol met pokémontrainers die een wezentje willen vangen die je zelf niet eens kunt zien. Hierdoor wordt deze wereld langzaam een virtuele wereld die alleen te zien is op iemand zijn of haar smartphone. Een pokéwereld.

pokemon_0

Gevolgen

De gevolgen heb je vast wel op de radio of op de televisie gehoord of gezien. Trainers die een operatiekamer zijn ingelopen. Een volwassen man die ontslagen is omdat hij niet kon stoppen met het spelletje. Mensen die zonder waarschuwing stoppen in het verkeer om een pokémon te vangen. Een gamer die te lui was om zelf de straat op te gaan en zijn telefoon vastbond aan een drone, om zo de nodige pokémons te vangen. Trainers die niet uitkijken en zo de straat oversteken. Huizen en politiebureaus die gestalkt worden omdat deze fungeren als belangrijke gym of pokéstop. Mensen die een vijver inlopen omdat zij te gefocust zijn op hun telefoon. Borden die geplaatst worden bij de Nijmeegse Vierdaagse om pokémontrainers weg te houden van de wandelaars. Diezelfde borden die vervolgens weer gestolen zijn. Trainers die zich op de meest ongemakkelijke plaatsen begeven, zoals stripclubs, begraafplaatsen, ziekenhuizen en kerken. Hoewel veel van deze gevolgen komisch zijn, brengt het natuurlijk wel de nodige gevaren met zich mee.

Een positief gevolg van Pokémon GO is dat mensen de straat weer op gaan. Waar voor velen het spelen van een spelletje synoniem staat voor op de bank liggen met een smartphone, komen zij weer in beweging. Pokémon GO valt niet te spelen vanaf de bank. Je moet écht de straat op. En dan nog moet je zelf op zoek naar pokémons. De pokémons blijven waar ze zitten en komen niet naar jou toe. Dus pokémontrainers, jullie kunnen de sportschool voor de komende tijd schrappen!

De toekomst van spelletjes

Maar wat zal Pokémon GO nou gaan veranderen? Zullen de spelletjes nooit meer zijn hoe het geweest is? Komt er straks ook een schietspelletje waarmee je de straat op moet, om virtuele mensen op je scherm neer te schieten? Of zal het onschuldig vermaak blijven? De kans is groot dat spelletjes voor mensen alleen maar echter en realistischer gaan worden. Dat mensen daarmee ook daadwerkelijk vaker in de huid kruipen van het karakter wordt daarom ook verwacht.

Iedereen heeft wel een mening over Pokémon GO. Je ontkomt niet aan nieuwsberichten over het spel. Sommige berichten zijn positief, andere vertellen over gevaarlijke situaties. Wat je er ook van vindt, het is erg bijzonder om te zien hoe de makers zo succesvol nieuw leven hebben geblazen in het oude spelletje. Pokémon is een hit, alweer. En misschien wel dé rage van 2016. Gotta catch em all!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *