De kracht van videomarketing

 

Filmpjes op Facebook die viral gaan, compilaties van verschillende grappige situaties en steeds meer vloggers wie overal opduiken. We gaan filmpjes steeds vanzelfsprekender vinden. En dat is niet zo gek, nu een filmpje supersnel is opgenomen met een smartphone. Beeldmateriaal is al langer ontzettend populair in onze samenleving, alleen video neemt nu duidelijk het voortouw. Succes boek je tegenwoordig dan ook niet meer met enkel afbeeldingen, maar juist met eigen video’s. Wat zijn de cijfers, welke kanalen zijn er en hoe kun je video nou effectief inzetten als marketinginstrument? Wij zochten het uit.

De statistieken

Hoe populair is video nu eigenlijk? Wanneer je kijkt naar de meest bezochte websites ter wereld, staat YouTube op nummer vier. Google, Facebook en Yahoo vormen de top drie. Van alle online-activiteiten wordt een derde besteedt aan video. 95% van de video’s worden onthouden door het publiek, tegenover 40% van de afbeeldingen. Zo zie je maar dat bewegend beeld meer invloed heeft dan stilstaande afbeeldingen.

Nederlanders wie online actief zijn bekijken gemiddeld 271 video’s per maand. Gemiddeld kijken Nederlanders dan ook 18,4 uur per maand naar video. Nederlanders kijken het liefste naar video’s via YouTube, gevolgd door Facebook en Vimeo.

Video inzetten voor marketing

Van de ondernemers en marketeers wie het afgelopen jaar zijn gestart met videomarketing, geeft ruim driekwart aan direct resultaat te zien. Zij ondervinden al snel meer traffic. Het is dan ook zeer gunstig om video in te zetten voor marketing. Je zal niet alleen meer bereik per bericht hebben, maar ook wereldwijd bekender worden. Een business wie video inzet heeft 53% meer kans om op de eerste pagina van Google te komen dan een bedrijf wie dat niet doet. Online video is populaire content. Het blijkt dan ook, dat bezoekers zes keer langer op een website blijven wanneer er video op te vinden is, ongeacht de content. Video verbetert de conversie, is belangrijk bij aankoop en werkt vele malen beter dan afbeeldingen of tekst. Hoe je het ook went of keert: online video werkt. 

De mogelijke kanalen

Er zijn verschillende manieren om video te delen. YouTube is de populairste videowebsite voor mensen wie bewust naar video gaan kijken. Echter blijkt Facebook het meest effectieve kanaal voor videomarketing. Daarnaast is Facebook ook het meest populair voor marketeers om content te delen.

YouTube heeft voor marketeers wel gunstige manieren van adverteren. Advertenties voordat een filmpje afspeelt worden vaak als vervelend ervaren en veel mensen klikken een advertentie dan ook weg vanaf het moment waarop dat kan. Wanneer je ervoor kiest om te investeren in deze manier van adverteren, hoef je enkel te betalen voor de video’s welke volledig worden afgespeeld. Dit maakt het adverteren op YouTube wél aantrekkelijk.

Vloggen voor marketing

Je hoeft echt geen professioneel cameraman te zijn om aan videomarketing te gaan doen. Kijk bijvoorbeeld naar de vele vloggers in Nederland en het buitenland. Een videoblog. Deze mensen filmen zichzelf met de frontcamera van hun smartphone. Populaire vloggers bereiken hier duizenden mensen mee. Vlogs kun je tevens goed inzetten voor business. Denk er bij vloggen wel aan dat het niet een commercieel praatje wordt. Hier zullen mensen niet uit ontspanning naar gaan kijken. De populaire vloggers hebben hun succes te danken aan de verhalen die zij delen, verhalen over wat zijzelf en hun publiek interessant vinden. Zorg dus dat je met content komt die daadwerkelijk leuk en interessant is.

Nieuwsberichten

Een ander voorbeeld van videomarketing is dat wat de Telegraaf doet. Naast het geschreven nieuwsbericht, kun je bij veel stukjes ook een filmpje afspelen waar een nieuwslezeres dat bericht voorleest. Hiermee speelt de Telegraaf in op het gemak voor mensen. Veel mensen zijn druk, lui of hebben geen tijd en spelen dan liever een filmpje af dan dat zij een lang artikel moeten lezen.

Video is hot. Dat kun je stellen wanneer je alle cijfers bekijkt. Belangrijk om te weten is dat videomarketing je traffic vergroot, ervoor zorgt dat mensen langer op je website blijven en een aanzienlijk grotere kans hebt om op de eerste pagina van Google te komen. Mensen vinden je content interessanter en zullen sneller geneigd te zijn om je te volgen. Voordat je met videomarketing begint is het van belang dat je strategische keuzes maakt. Wat voor soort video’s ga je publiceren, wat verwacht je te bereiken en wat wil je je kijkers vertellen. Uit de cijfers blijkt dat videomarketing vaak direct resultaat geeft, in driekwart van de gevallen al na één video. 60% van de marketeers geeft dan ook aan het komende jaar meer te willen investeren in videomarketing. Ben jij al om?

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *