Zó creëer je de perfecte posts per social media platform

Het is 2016, wat betekent dat marketing voor een groot deel online plaats vindt. Sterker nog, social media is niet meer weg te denken uit de huidige marketingwereld. De mogelijkheden zijn enorm: ga je bloggen, wil je werken met video, kies je voor afbeeldingen met tekst of ga je je doelgroep inspireren met voor hen interessante informatie? Welk platform je ook kiest: op ieder kanaal moet je op andere elementen letten om de perfecte social media post te krijgen. Want met het perfecte bericht, genereer je het grootste bereik. En hoe groter het bereik, hoe populairder jouw organisatie zal worden.

Platformen zijn continu in ontwikkeling. Je dient dan ook goed de veranderingen in de gaten te houden. Er zijn tips en tricks om de perfecte post per medium te plaatsen, met daarin informatie over de tijd om te plaatsen, wel of geen afbeeldingen, gebruik van links en dergelijke. Dit is opgesteld voor LinkedIn, YouTube, Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest en Snapchat.

LinkedIn

LinkedIn is een zakelijk netwerk, waarbij je je volgers dan ook op een zakelijke manier zal moeten aanspreken. Je posts op dit netwerk moeten informatief en beknopt zijn. Voeg een link toe waarin meer informatie te vinden is om de interesse van je doelgroep te trekken. Kies voor een aansprekende titel welke aandacht trekt van rond de vijftig karakters. Een vraag stellen aan je publiek werkt vaak effectief, om je te verbinden met hun. Wanneer je reacties krijgt op berichten is het verstandig om deze te beantwoorden en door te vragen bij je doelgroep. Zo bereik je snel dat ze zich met jouw organisatie gaan binden. 

YouTube

Kies je voor het plaatsen van video’s voor marketing, dan is het inzetten van een YouTube-kanaal een goed idee. Het begint met een titel. Vraag je hierbij af: zou jij een filmpje met de titel die je hebt gekozen bekijken? Trekt deze genoeg aandacht? Je titel is het belangrijkste onderdeel van een YouTube video. In je beschrijving is het van belang om te starten met een link naar je website en vervolgens wat keywords toe te voegen zodat de video makkelijk te vinden is. Voeg daaronder een call to action toe, waarin je je kijkers vertelt wat hen te doen staat. Zorg tenslotte dat je de juiste categorie hebt geselecteerd en dat je relevante tags hebt toegevoegd, om zo veel mogelijk kijkers te genereren.

Instagram

Op Instagram draait het om mooie, aansprekende foto’s welke het werk moeten doen. Besteed dus veel aandacht aan de kwaliteit van de foto, het perspectief, het beeld en de totale feed van je profiel. Handig is om bijvoorbeeld voor iedere foto dezelfde uitsnede en hetzelfde filter te kiezen. Naast foto’s, kun je ook video’s plaatsen op Instagram. Deze functie wordt steeds populairder. De perfecte videolengte op Instagram ligt tussen de 3 en 40 seconden. Op Instagram worden veel hashtags gebruikt. Zoek hiervoor voor jouw organisatie een lijst met geschikte effectieve hashtags op en gebruik deze in je beschrijving. Vaak is een beschrijving op Instagram kort: houdt het tussen de 100 en 350 tekens.

Facebook

Op Facebook is het van belang om je bezoeker beperkte informatie te geven: het draait om het aantal clicks op de link! Zorg dus dat de tekst de bezoeker genoeg triggert om op de bijgevoegde link te klikken. Je kunt het beste voor drie zinnen kiezen om het maximale te bereiken. Op Facebook werken video’s het beste. Deze leveren dan ook de meeste bereikte personen op. Video’s kun je direct uit je filmrol plaatsen, of door live te gaan op Facebook. Wanneer je geen video’s plaatst, kun je er ook voor kiezen om een mooie, sprekende foto toe te voegen. Zorg er wel voor dat datgene wat je bij je tekst bijvoegt goed te bekijken is op een mobiele telefoon: 80% van je volgers zullen je bericht op hun smartphone voorbij zien komen.

Twitter

Je hebt totaal 140 tekens om een bericht te plaatsen. Zorg er wel voor dat het bericht grammaticaal klopt! Houdt het bericht kort en pittig om het maximale uit het bericht te halen. Wanneer je iemand mentioned aan het begin van een zin, zorg er dan voor dat je een punt gebruikt voor het @. Anders zien alleen accounts het bericht wanneer ze jullie beiden volgen. De perfecte tweet bestaat uit een korte pittige tekst, gevolgd door een URL voor meer informatie en een aansprekende afbeelding. De afbeelding is het meest geoptimaliseerd wanneer je deze uitsnijdt tot 1280×720. Om retweets en favorites te genereren, is het verstandig om accounts te mentionen die passen bij het bericht. Wellicht zullen zij het dan retweeten.

Pinterest

Op Pinterest maak je boards aan welke gebruikers kunnen volgen, of waaruit zij de afbeeldingen kunnen pinnen. Op Pinterest werken verticale afbeeldingen beter dan horizontale. De perfecte ratio’s zijn 2:3 en 4:5. Ook kleurrijke afbeeldingen of afbeeldingen met één dominante kleur genereren meer engagement. Ook opvallend is dat afbeeldingen zonder gezichten 23% meer gepinned worden dan afbeeldingen met gezichten erop. Om veel bereik te hebben is het van belang dat je veel keywords gebruikt in je boards, maar geen hashtags. Deze blijken een negatief effect te hebben op de engagement.

Snapchat

Snapchat wordt met de dag populairder. Het platform is geschikt om alledaagse momenten te delen. Om het optimale te bereiken, is het van belang dat de foto’s en video’s die je plaatst verticaal zijn gemaakt. Dit maakt het meer toegankelijk op een telefoon. Zorg bij video’s dat het achtergrondgeluid de video niet verstoort. Dit vinden mensen vaak vervelend met als gevolg dat zij de video snel wegklikken. Filters werken goed op snapchat: zowel de reguliere filters als de gezichtsherkennende filters. De inzet van filters zorgt voor meer engagement. Belangrijk om te doen op Snapchat is het stellen van vragen. Een korte vraag kan al veel bereik en verbondenheid opleveren!

Naast elementen in een bericht, is het ook belangrijk om berichten op de juiste tijd te posten. Ook dit verschilt per platform. In onderstaand schema is te zien op welk tijdstip je het best een bericht kunt posten.

schermafbeelding-2016-10-09-om-17-53-29

Daarnaast is het belangrijk om up-to-date te blijven. Nieuwe updates en nieuwe mogelijkheden vanaf het begin af aan inzetten werkt ontzettend effectief voor je organisatie. Zorg dus dat je dit blijft ontdekken en hiermee bezig blijft. Zo heb je succes gegarandeerd!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *