Snapchat VS Instagram

Enkele maanden terug lanceerde Instagram Stories, waarbij gebruikers een afbeelding in hun story kunnen plaatsen welke voor 24 uur zichtbaar is. Een functie welke voor veel ophef zorgde: het zou namelijk vrijwel letterlijk gekopieerd zijn van Snapchat. Veel gebruikers wisten niet goed wat ze moesten met de Instagram update en met het huidige Snapchat. Inmiddels zijn we een poos verder en kunnen we kijken wat de update voor beide platformen heeft opgeleverd.

Instagram en Snapchat Stories hebben veel gemeen. De belangrijkste overeenkomst is de werking van stories: het plaatsen van foto’s of video’s van maximaal 10 seconden welke naar 24 uur verdwijnen. De weergave van verhalen is ook hetzelfde: je klikt op het rondje van het account van iemand om de afbeeldingen te krijgen. Ook werken enkele mogelijkheden hetzelfde. Zo kun je bij zowel Instagram als Snapchat je foto opfleuren met kwasten, stickers, teksten et cetera.

De mogelijkheden per platform

De verschillen tussen de platformen zijn niet groot. Het grootste verschil is dat Snapchat 3D gezichtslenzen gebruikt welke je op Snapchat gezichtsveranderende filters kunt toevoegen. Denk aan een hondje, een monster of een lachspiegeleffect. Ook kun je op Snapchat stemmen veranderen. Dit maakt dat op Snapchat meer selfies worden verzonden en op Instagram meer “gewone” foto’s.

Hoewel je geen 3D-gezichten kunt toevoegen op Instagram, kan je daar sinds kort wel Boomerangs toevoegen. Dit zijn een soort gifjes: filmpjes van 3 seconden welke heel snel achter elkaar afspelen. Boomerangs geven vaak een grappig effect.

Op zowel Snapchat als Instagram heb je de mogelijkheid om video’s te plaatsen. Op Snapchat kan je video’s sneller afspelen, vertragen of achteruit afspelen. Instagram heeft aangekondigd dit ook snel te gaan lanceren.

De effecten

Uit de laatste gegevens blijkt dat mensen meer betrokken zijn bij Snapchat dan bij Instagram stories. Als je iemand vraagt met welke app je foto’s kan delen welke na maximaal tien seconden verdwijnen, zegt iedereen dan ook Snapchat. Toch zijn er ook veel mensen wie Instagram Stories gebruiken. Denk aan beroemde bloggers met een groot aantal volgers, vloggers of beroemde Nederlanders. Zij vergroten hiermee hun bereik met als gevolg dat mensen meer betrokken bij hen zijn.

Toch is het aantal gebruikers van Instagram groter dan dat van Snapchat. Wereldwijd wordt Snapchat door 150 miljoen personen dagelijks gebruikt. Instagram telt het dubbele aantal volgers. Het aantal gebruiksminuten per dag ligt bij Snapchat wel hoger: 30 minuten per dag tegenover 21 minuten per dag bij Instagram.

Stories voor business

Ook voor business zijn stories interessant. Met de introductie van Snapchat is gebleken dat mensen op zoek zijn naar alledaagse verhalen en achter de schermen beelden van een organisatie. Of je deze beelden wilt delen via Snapchat of Instagram, is afhankelijk van je huidige bereik. Kijk bijvoorbeeld naar Nike. Op Instagram hebben zij ruim 66 miljoen volgers. Al deze volgers krijgen bovenin hun feed te zien wanneer Nike een story plaatst. Op Snapchat hebben zij veel minder volgers. Het meest populaire verhaal van Nike op Snapchat werd 66.000 keer bekeken en het eerste verhaal op Instagram, op de dag van de lancering van Instagram Stories, werd 800.000 keer bekeken.

Over het algemeen volgen mensen je eerder op Instagram dan dat ze je op Snapchat gaan toevoegen. Dit omdat het toevoegen op Snapchat een stuk ingewikkelder is dan een simpele volgknop op Instagram. Toch is de totale betrokkenheid op Snapchat groter. Kies dus bewust welke content je plaatst en waarom mensen jou moeten willen volgen. Interessante content wat past bij de doelgroep zal al snel meer volgers en engagement opleveren. Succes!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *