Trends en ontwikkelingen in social medialand

Ook al is 2017 nog maar twee maanden onderweg, op social mediagebied is er al veel gebeurd. De platformen zijn constant in beweging en vullen zich aan met nieuwe functies, mogelijkheden en verbeteringen. Zo lanceerde Whatsapp afgelopen week al de stories waarmee zij Snapchat en Instagram achterna gaan en wordt sinds kort ook livestreaming door Instagram mogelijk gemaakt. Als ondernemer is het belangrijk om deze ontwikkelingen te volgen en er je voordeel mee te doen. Je weet immers nooit wat voor moois het kan opleveren. Ben je benieuwd naar de aankomende trends voor dit jaar? Lees dan gauw verder.

Trend 1: live streaming video

Hoewel YouTube de leider is op het gebied van video, volgt Facebook dit platform op de voet. Niet alleen wordt hier veel videomateriaal geplaatst, maar gaan zij een stap verder met de introductie van Facebook Live. Ideaal voor organisaties die live een moment willen delen met zijn of haar volgers. Ook Instagram ondersteunt livestreaming met Instagram’s Stories en Twitter heeft hiervoor Periscope.

Trend 2: toenemende mogelijkheden van chatten

Steeds vaker is het mogelijk om op een website te chatten met één van de medewerkers. Dit is een stukje service wat verleend wordt aan bezoekers van de site. Voor klanten heel gunstig, omdat zij hun vragen kunnen stellen aan het bedrijf. Dit creërt een warme band. Ook op Facebook wordt het contact tussen bedrijf en klant sterker met mogelijkheden voor chatten. Veel bedrijven bieden de mogelijkheid aan om vragen of opmerkingen te stellen via hun social mediakanalen. Het gevolg resultaat vaak in tevreden en soms zelf loyale klanten.

Trend 3: de afname van tekstuele content

Beeld wordt met de dag belangrijker in de huidige maatschappij. Gezien de populariteit van Snapchat en Instagram is te stellen dat beeld de overhand heeft. Foto’s plaatsen welke na 24 uur verdwijnen en beelden met minimale toelichting zijn enorm populair. Tekst wordt steeds korter. Belangrijk is dus, om hier met je content op in te spelen.

Trend 4: het samenvoegen van social media platformen

De laatste paar jaren zijn er een hoop social media platformen opgekocht door andere platformen of samen gaan voegen. Zo heeft Facebook WhatsApp, Instagram en de Oculus Rift gekocht. Of Twitter, wie Periscope heeft overgenomen. Een recenter voorbeeld is Microsoft. Zij hebben voor 27 biljoen dollar LinkedIn gekocht. Een grote kans dat dit in 2017 verder zal gaan.

Trend 5: virtual reality en realiteitsgames

Virtual reality is hot. Steeds vaker wordt er geëxperimenteerd met 3D- en virtual reality beelden wat over het algemeen in de smaak valt bij consumenten. Ook in games is realiteit populair. Denk bijvoorbeeld aan het populaire Pokémon Go. Inmiddels is Facebook hier ook mee aan het experimenteren. Zo zijn zij bezig om lenzen en maskers te implementeren in Facebook Live.

Trend 6: meer gepersonaliseerde content

Om een band met je volgers te creëren, is het essentieel om iets van jezelf en van je organisatie te geven. Persoonlijke content wordt daarmee steeds belangrijker. Denk hierbij aan beelden achter de schermen, bezigheden en opdrachten van het bedrijf en het delen van de waarden van het bedrijf. Wanneer je persoonlijke en interactieve content gaat delen, zal dat resulteren in loyale consumenten.

Trend 7: de toename van social influencers

Steeds meer zien de voordelen van social influencers en maken hier dan ook succesvol gebruik van. Het grootste voordeel van influencers is dat zij menselijk zijn en wanneer zij jouw merk promoten, het grote netwerk aan fans dit ook wil hebben. Zij willen zijn wie hun idool (de influencer) is, en geloven dan ook datgene wat zij adviseren. Dit biedt veel mogelijkheden voor marketeers. Steeds meer marketeers huren dan ook social influencers in. Dit zal de komende jaren naar verwachting steeds meer gaan toenemen.

Met deze trends wordt maar weer bewezen hoe beweeglijk social medialand is. Verwacht voor de rest van dit jaar groei van deze trends en wellicht gaan zich nog nieuwe trends voordoen. De eerste klapper is geweest, namelijk dat Whatsapp nu ook statusupdates gaat invoeren. Hiermee wordt realtimemarketing steeds belangrijker. Voor ondernemers is het erg belangrijk om de ontwikkelingen te volgen en hier op de juiste manier op in te spelen. Lees, laat je inspireren en pas het toe!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *