Fairlingo: het vertalingsplatform voor de toekomst

Sinds kort online: Fairlingo. Een van oorsprong Nederlands crowd translation platform wat de wereld van vertalen wel eens op zijn kop zou kunnen gaan zetten. Het platform, onderdeel van Vertaalbureau Perfect, maakt samenwerken voor vertalen van teksten wereldwijd mogelijk. Het idee is simpel: iemand stuurt een tekst in, een deelnemer van het platform vertaalt het. Hoe dit in zijn werk gaat? Je leest het in dit blog.

Dit is hoe het werkt

Hoe dat nieuwe platform werkt? Op Fairlingo kan een opdrachtgever een te vertalen document insturen. Dit kan een korte tekst zijn, een langere tekst en zelfs een hele website door simpelweg de domeinnaam van een site op te geven. Vervolgens kan een vertaler aan de slag gaan met de te vertalen tekst van de opdrachtgever. Tijdens en na dit proces hebben zogenoemde revisors de mogelijkheid om de vertaalde tekst te controleren en perfectioneren totdat er een perfect vertaalde tekst ontstaat.

De beloning voor de vertalers en revisors wordt bepaald op basis van kwaliteit. Alle juiste vertalingen worden met geld en positieve scores beloond. Hoe hoger de ranking van een vertaler of revisor, hoe beter de beloning voor het werk. Wanneer er fouten in het werk zitten, zal dat zorgen voor negatieve scores.

Fairlingo voor opdrachtgevers

Voor opdrachtgevers is Fairlingo iets nieuws. Opdrachtgevers kunnen zelf een order plaatsen en vervolgens het hele proces van vertalen en reviseren volgen. Dat is ten opzichte van andere vertaalbureaus iets unieks: bij andere bureaus is het vaak maar afwachten wat je krijgt. Fairlingo heeft deze service dan ook in haar slogan verwerkt. Deze luidt: ‘Professional translations from the cloud – Submit your text and follow your translation live!’

Opdrachtgevers krijgen bij Fairlingo veel mogelijkheden. Zij kunnen zelf een categorie kiezen qua kwaliteit. Voor General betaal je 7 cent per woord, voor business 10 cent en voor specialist 16 cent. Met deze tarieven wordt Fairlingo niet alleen omschreven als transparant, vrolijk en toegankelijk maar ook zeker als betaalbaar.

Potentie

Gezien de pluspunten wat Fairlingo biedt zal dit platform veel potentieel voor de toekomst bieden. Er is veel concurrentie wat betreft vertaalbureaus, maar geen van deze bureaus biedt een totaaloplossing die zo efficiënt is als Fairlingo. De grootste bureaus houden zich niet eens bezig met projecten van deze omvang. En dat toont dus het enorme marktpotentieel. Als Fairlingo de status van het populairste crowd-based platform bereikt en hiermee 0,5% van de totale vertaaldiensten behaalt betekent dit al een groei van 160 miljoen dollar. Dat belooft dus veel voor de toekomst. Nu is het ook mogelijk om te vertalen met een XML of PO bestand!

Voor vertalers is Fairlingo een aantrekkelijk idee: je hoeft je alleen maar aan te melden en opdrachten komen jouw kant op. Deze doe je gewoon vanuit huis of vanuit een leuk koffietentje in de stad. Ook voor opdrachtgevers is Fairlingo erg interessant. Niet alleen vanwege de lage kosten, maar ook zeker vanwege de betrouwbaarheid en het live meekijken met het vertaalproces. Wij zijn erg benieuwd waar Fairlingo over een jaar staat!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *