Zo groei je dit jaar nog op Instagram

Instagram is nog nooit zo hard gegroeid als afgelopen jaar. Met een stijging van 300 naar 500 miljoen gebruikers en een stijging van 160% wat betreft dagelijks gebruikt is het het snelst groeiende social platform. In Nederlands heeft het platform inmiddels vier miljoen gebruikers. De grootste reden voor deze enorme stijging is de lancering van Instagram Stories, halverwege 2016. Deze realtime beelden van een dag van Instagram-gebruikers is erg populair gebleken.

 

Groeien op Instagram

Als je wilt groeien op Instagram, is het belangrijk om rekening te houden met drie belangrijke factoren. De eerste heeft betrekking op het maken van Stories, waar Instagram haar enorme groei aan te danken heeft. Het tweede onderdeel is de keuze voor een onderwerp en doelgroep, waar heel duidelijk de focus op moet liggen. Tevens is het belangrijk om je statistieken te analyseren.

 

Focus

Voor succes op Instagram is het van belang om een duidelijke focus te hebben. Weet wat het doel is van jouw profiel, voor wie jouw berichten bedoeld zijn en op welk onderwerp je je focust. Richt je liever op een kleinere groep volgers wie echt betrokken zijn bij jouw organisatie, dan op een grotere groep zonder echt resultaat. Naast dat de focus van jouw pagina duidelijker wordt waarmee gebruikers ook daadwerkelijk aangesproken worden, neemt de interactie daarmee ook toe. Geen interactie zorgt ervoor dat berichten niet worden weergegeven onder je doelgroep. De enige uitkomst is dan ook door te gaan adverteren.

Een andere noot bij het creëren van focus is de visuele stijl van jouw food. Kies bijvoorbeeld een bepaald filter, een kleurenspectrum of een perspectief van waaruit jouw foto’s worden gemaakt. De beeldtaal creëert eenheid en herkenbaarheid, wat eigenlijk geldt voor al jouw social media profielen. Herkenbaarheid kan ook terugkomen in de soort content wat je post. Bedenk bijvoorbeeld een aantal thema’s welke je wekelijks terug laat komen, zoals weetjes of leuke hashtags.

 

Smartphones

Instagram is een van de enige social platforms welke enkel gebruikt kan worden via de mobiele app. Instagram is wel te bereiken via een server, maar foto’s uploaden werkt niet. Laat staan stories. Het verschil tussen een desktopscherm en een mobieltje is dat de beleving heel anders is. Zo is het scherm van een mobieltje een stuk kleiner. Belangrijk is dan ook dat alles op jouw profiel in één oogopslag duidelijk is. Gebruik dus weinig tekst, duidelijke beelden en zorg ervoor dat dit visualiseert waar jouw organisatie voor staat.

 

Interactie

Interactie hebben met je volgers is essentieel voor een succes op Instagram. Dit is de manier om engagement te bereiken. Creëer dus niet enkel eenrichtingsverkeer, maar like en reageer ook op de foto’s van jouw (potentiële) volgers. Zo krijgen zij sneller een feeling bij jouw organisatie en zullen ze zich sneller binden wat een op een weer leidt tot naamsbekendheid. Gedraag je dus sociaal en praat met je volgers. Hoe meer je dit zelf doet, hoe meer je ervoor terug zal krijgen.

 

Instagram Stories

Instagram heeft haar enorme groei het afgelopen jaar met name te danken aan de Stories. Deze worden dan ook veelvuldig gebruikt door (populaire) Instagrammers. Als reactie op dit enorme succes voegt Instagram steeds meer mogelijkheden toe aan Stories. Denk aan stickers, een poll en een terugspeelvideo. Stories zijn een perfecte mogelijkheid om meer inhoud aan je verhaal te geven. Stories zijn beeldvullend wat betekent dat volgers niet raken afgeleid door andere knoppen op het scherm. Behind the scenes shots en persoonlijke foto’s en video’s zijn het meest succesvol binnen de Stories. Het liefste maak je meerdere Stories per dag.

 

Interactie in Instagram Stories kan het beste gecreëerd worden door ook op de Stories van degene die je volgt te reageren. Geef bijvoorbeeld antwoord op een poll en reageer op berichten. Interactie zorgt ervoor dat je beter zichtbaar bent en meer vooraan de reeks verhalen staat van jouw volgers. Een andere makkelijke manier om beter zichtbaar te worden in Stories is door je locatie en een hashtag toe te voegen. Via deze weg kan je gefeatured worden door Instagram.

 

Analyseer

Om je doelgroep te bereiken en te blijven bereiken, is het van essentieel belang om je (geplaatste) content te analyseren en waar nodig bij te stellen. Stem je social media gedrag af op dat wat de doelgroep wil zien. Alleen via die weg creëer je engagement met je volgers en word je beter vindbaar. Je Instagramberichten kan je analyseren door je profiel in te stellen als een bedrijfsprofiel.

 

De statistieken van jouw Instagramaccount kunnen een hoop inzichten geven over de beste momenten om content te plaatsen, wie je volgers zijn en waar ze vandaan komen en de interesses van deze volgers. Speel in op deze gegevens! Wanneer je post wat je doelgroep graag wil zien en dit combineert met bovenstaande tips, bereik je engagement wat een op een leidt tot een succesvolle online presence.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *