De toekomst van werk

Er zijn verschillende technieken die je toe kunt passen om een werknemer naar een volgend niveau te tillen. Door deze technieken te volgen kun je dan ook voor een veel efficiëntere en vlottere werkplek zorgen. Echter kan het proces van automatisering ook een probleem gaan vormen voor het bedrijfsleven en voor de werknemers. Laten we eens kijken naar de ontwikkelingen en de toekomst van werknemers en het bedrijfsleven.

 

Flexibiliteit

Als eerste kun je door het gebruik van flexibel werken veel veranderingen doorvoeren op de werkplaats. Een werknemer die flexibel is in combinatie met technologische hulpmiddelen is een van de meest efficiënte werknemers die je kunt hebben. Deze twee onderdelen zijn dan ook ontzettend van belang in het werkproces.

 

Automatische taken

De technologie neemt steeds meer taken op zich, steeds meer banen kunnen dan ook gedaan worden door robots. In sommige baansectoren zullen er dus in de toekomst bijna geen mensen meer nodig zijn, dit wordt namelijk gewoon overbodig. De meest voordehand liggende sectoren die zullen verdwijnen zijn de administratie en het fysieke werk. Dit kan namelijk heel eenvoudig vervangen worden door robots die alles automatisch doen. De sectoren waarbij je nog altijd de mens nodig zal hebben zijn voornamelijk het management en banen waarbij kennis over een bepaald gebied vereist is. Dit zal je dan ook nooit zomaar kunnen vervangen.

 

 

Vaardigheden ontwikkelen

Het is van noodzaak dat een werknemer zich altijd zal blijven ontwikkelen, door jezelf alsmaar te verbeteren zul je steeds beter in je vakgebied worden. Er zijn een viertal gebieden waar je jezelf in zal moeten ontwikkelen, dit zijn samenwerking, innovatie, kritisch denken en emotionele intelligentie. Dit zijn dan ook net de gebieden en onderdelen die niet vervangen kunnen worden door robots of door automatische processen, het zijn nog echt onderdelen die alleen uitgevoerd kunnen worden door de mens. Zo blijkt dat 65% van de kinderen op school op zal groeien voor een baan die nog niet bestaat, dit laat wel zien dat innovatie en kritisch denken echt iets is wat binnen in de mens zit.

 

Toekomstbeeld

De toekomst kan alles worden, het is dan ook onmogelijk om de toekomst te voorspellen. Wel is het zo dat de kans groot is dat de toekomst een van de volgende scenario’s zal zijn. Het eerste is een banencrisis. Dit is de meest rampzalige, banen komen op die manier maar moeilijk tot stand en veel mensen zullen niet blij zijn met hun baan. Een andere mogelijkheid is dat alles zo blijft, ook wel eens vals alarm. Veranderingen komen zo maar heel langzaam op gang omtrent de automatisering. Wanneer er een nieuwe economie komt dan zal er erg veel geld geïnvesteerd worden in de training en in het bevorderen van de vaardigheden. Dit is dus een van de scenario’s die wel goed is voor de mens. Wanneer er banen tekort komen dan zal vooral de privé sector hier verandering in ondervinden. Het automatiseren kan dus zeer handig zijn, het hangt van de toekomst af.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *