Voordelen social media kanalen

De voordelen van social media zijn legio. De snelheid, de interactie, het bereik en de kosten zijn maar een paar van de vele voordelen die social media kent t.o.v. andere marketing instrumenten en communicatie middelen.

Voordeel 1 social media: snelheid

Een van de vele voordelen van social media is de snelheid waarmee kan worden ingespeeld op actualiteit. Niets is zo snel als social media. Wanneer er tegenwoordig iets gebeurd lezen we het ’t eerste op Twitter en zien de eerste foto’s op Facebook. Pas daarna komen de andere media, waarbij de krant de volgende ochtend het laatste woord heeft.

Voordeel 2 social media: interactie

De vele social media kanalen bevatten veel informatie uit de markt zelf. En rechtstreeks contact leggen met deze markt is mogelijk, gemakkelijk en ook nog eens heel goedkoop. Via de verschillende soorten social media kan men goed in de gaten houden wie er wat over een merk of organisatie zegt, zelf over het  merk vertellen en zelfs mensen om hulp vragen bij productontwikkeling of andere vraagstukken.

Voordeel 3 social media: bereik

Via de verschillende social media kanalen kunnen we zelf onze doelgroep bepalen of selecteren. En of het nu om onze eigen volgers gaat of een gerichte Facebook advertentiecampagne, er is weinig waste in het bereik van social media. Geen 50% zinloos kosten maken zoals bij de traditionele marketing, maar doelgericht campagne voeren waarbij iedere euro zinvol wordt gebruikt.

Voordeel 4 social media: kosten

Social media hoeft niet duur te zijn. Net als veel online marketing instrumenten zijn de kosten voor social media goed te beheersen. Campagnes kunnen worden stopgezet als de kosten hoog worden of vooraf kan een limiet worden ingesteld met gegarandeerd bereik. Beheer en onderhoud van de kanalen kan veelal door organisaties zelf worden uitgevoerd, al dan niet onder begeleiding van een externe deskundige.

Voordelen social media t.o.v. zoekmachine marketing

Een van de belangrijkste en veel gebruikte online marketing tools is zoekmachine marketing. Het inzetten van zoekmachines als bijdrage aan de organisatiedoelstellingen. Zeer efficiënt en effectief. Toch is er een belangrijk verschil met social media. Hiervoor kijken we naar het traditionele AIDA model (Attention, Interest, Desire, Action). Zoekmachine marketing richt zich vooral op de Desire en Action stappen. Daar waar social media veel meer gericht is op de Attention en Interest stappen. Daarmee is social media veel geschikter voor bijvoorbeeld de introductie van nieuwe producten en diensten. Weer een voordeel van social media.

Andere voordelen van social media zijn de groeiende motivatie van medewerkers. Uit recent onderzoek blijkt dat organisaties die zich actief bezig houden met social media, medewerkers hebben die gemotiveerder zijn. Ze het gevoel hebben een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van de organisatie. Deze toename in motivatie vertaalt zich verder in meer gezelligheid, betere klantinteractie, snellere probleemoplossing en meer vernieuwing.

Wilt u de voordelen van social media in de praktijk zien, bekijk dan hier één van de cases van Both Social.

We hebben de voordelen van social media t.o.v. andere marketing kanalen op een rij gezet:

Voordelen social media
Print mediaFlexibiliteit
Snelheid
Tweerichtingsverkeer
Beter bereik doelgroep
Onbeperkt toegang
Goedkoper
Beter meetbaar
Real time response
Kleinere markten benaderen
TVFlexibiliteit
Snelheid
Tweerichtingsverkeer
Beter bereik doelgroep
Onbeperkt toegang
Goedkoper
Beter meetbaar
Real time response
Kleinere markten benaderen
RadioFlexibiliteit
Snelheid
Tweerichtings verkeer
Beter bereik doelgroep
Onbeperkt toegang
Goedkoper
Beter meetbaar
Real time response
Kleinere markten benaderen
SEMMarketing op gerichte personen (ipv zoektermen)
Je bouwt een community op
Belangrijkste onderdeel is relevante content
Niet afhankelijk van Google algoritme
Affiliate marketingNiet afhankelijk van derde partijen
Meer feedback van gebruiker
E-mailmarketingAanvulling op elkaar
Delen van informatie gebeurt eerder op social media
Delen van foto’s en video’s makkelijker via social media

 

Mensen verwachten steeds meer dat ze organisaties kunnen benaderen via de verschillende social media kanalen. De markt die zelf het merk en organisatie benaderd. Als dat geen voordeel is?! Reden te meer waarom steeds meer organisaties, social media als professioneel kanaal inzetten. Ook weten welke voordelen social media voor uw organisatie heeft? Neem dan contact op met Both social, we maken graag een afspraak om u de voordelen van social media voor uw organisatie toe te lichten.